Má smysl kupovat si tablet s perem? Je dobré zvážit důležité výhody i nevýhody

 PC a Mobily 
16. září 2021 16:21 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pero se stává běžnou součástí přenosných zařízení Pixabay
Existují přenosná zařízení, která se dodávají i se speciálním perem. Má to nějaký smysl? Co mi takové řešení přinese? Známe odpovědi.

Důležité je pochopit, že speciální pero pro elektronická zařízení pracuje na jiném principu než běžné stylusy pro ovládání. S tím souvisí vlastně všechny možné výhody a speciality.

Něco málo historie

Když se před lety začalo prosazovat dotykové ovládání mobilních zařízení, byla k dispozici technologie rezistivní, která byla o něco přesnější.Později se přidala i technologie kapacitní, která byla zase citlivější na dotyk lidskými prsty. Možná tušíte, že zvítězila technologie kapacitní. U rezistivních dotykových displejů bylo obvyklé, že se ovládaly malým stylusem, aby se zbytečně „nezapatlala“ obrazovka. Kapacitní displeje se ukázaly jako uživatelsky přívětivější. Lidé měli větší chuť se obrazovky přímo dotknout. Také se začala používat různá gesta, při kterých se uplatnilo víc dotyků naráz. Typickým příkladem je dnes běžné zvětšování či zmenšování zobrazené části pomocí dvou prstů. Některá zařízení však umožňují i něco dalšího.

Wacom a jeho varianty

Je tomu tak, že na jednom displeji můžete mít více vrstev na snímání dotyků. Zatímco jedna vrstva může být například kapacitní, druhá může být třeba ta od Wacomu. Toto řešení už předpokládá určité profesionální využití. Tento výrobce se soustředil a soustředí na výrobu různých tabletů pro kreslení. Myslíme na ty všelijaké podložky připojitelné k počítačům, na kterých můžete pracovat speciální tužkou či spíš perem a vytvářet i skutečná umělecká díla. Není divu, že někoho napadlo osadit touto vrstvou právě displej přenosného počítače a vytvořit podložku, po které se píše a současně se věc hned zobrazuje. Obraz tak vzniká přímo pod perem, což je velmi cenné. Jednotliví výrobci pak svou technologii různě nazývají, ale myšlenka je v podstatě stále stejná. Ať jde tedy o Wacom, S Pen či Apple Pencil. Výrobci samozřejmě vymýšlejí i další varianty. Před časem jsme informovali o technologii, která umožní udělat dotykovou plochu prakticky z jakéhokoli povrchu.

Důležité výhody i nevýhody

Čím se liší tato speciální kreslicí vrstva se speciálním perem od běžného kapacitního displeje se stylusem? Tak především v rozlišení a v přesnosti. A pak také v možnosti reagovat na tlak. Jemným tahem vznikají čáry tenké. Když přitlačíte, čára bude tlustší. Některé typy umí i různý náklon a tím pádem zvládají stínování. Některá pera mají na sobě tlačítka s určitými funkcemi, které vám mohou usnadnit život. Jestliže se chcete vydat tímto kreativním směrem, měli byste si přesně zjistit možnosti zařízení, o kterém uvažujete, a podle toho si vybrat typ, který bude pro vás ten pravý. Ve hře zůstává ještě jedna věc. Jak dané zařízení naloží s kapacitní vrstvou. Jestliže totiž zůstane aktivní citlivost i na dotyk ruky, je kreativní možnost takového zařízení omezena, protože budete neustále řešit problém, kdy budete na svůj obrázek otiskovat opřenou dlaň. Zařízení mají sice obvykle technologii „palm rejection“, která má dotyk dlaně potlačovat, ale ne vždy funguje zcela spolehlivě. A ne vždy jde snadno kapacitní vrstvu vypnout. Například ve Windows musíte jít do ovládacích panelů a vypnout dotykové ovládání. V jiných případech může být řešení ještě krkolomnější.

Jestliže si ale najdete způsob práce, který vám bude příjemný a naučíte se s dotykovým perem tvořit, posunete se značně kupředu a práce s dotykovým displejem pro vás bude radostí. Jen pozor, abyste si také vyzkoušeli, že se nakreslené útvary objevují okamžitě a bez prodlevy. Zbytečné zpoždění bývá někdy obtěžující.

Zdroj: Wikipedie, Technipages.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod