Je důležité chránit mobily a další zařízení před horkem, mohou explodovat

 PC a Mobily 
27. června 2020 11:25 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Zařízení mohou kvůli horku explodovat Depositphotos
Čeká nás léto a s ním přijdou i horké dny, které jsou pro naše smartphony, ale i tablety či notebooky dost nebezpečné. Není totiž výjimkou, že kvůli horku exploduje baterka v mobilu či tabletu.

V elektronice, kterou denně používáme, jsou totiž lithium-iontové baterie, kterým velké horko vadí. A když dojde na nejhorší, přijde na řadu exploze. Proto je důležité, abychom si mobily a další zařízení, která běžně nosíme s sebou, v létě lépe chránili.

Explodující baterie

Jak už bylo řečeno, za problémy v horkém počasí mohou vesměs lithium-iontové baterie, které jsou prakticky všudypřítomné. Jsou ve smartphonech, tabletech i noteboocích a další přenosných zařízeních.

Baterie negativně reagují na vysoké teploty, což ovšem neznamená, že pokud necháte třeba mobil na zahradě na sluníčku, musí nutně explodovat. Pokud byste mobil nebo notebook nechali po nějakou dobu zavřený v rozpáleném autě, které stojí na slunci, pak skutečně riskujete, že vám takové zařízení uvnitř auta zkrátka bouchne.

Děje se tak z toho důvodu, že vlivem vysokých teplot a jistých chemických reakcí uvnitř baterie dostanou k sobě katoda a anoda, chemikálie uvnitř baterie se začnou přehřívat a hořlavý elektrolyt se vznítí. Tím dojde k nezastavitelné explozi.

Horko ovlivňuje i výkon

Není samozřejmě nutné myslet hned na to nejhorší. I když se teploty, při kterých baterie našich přístrojů skutečně explodují, v našich končinách běžně nevyskytují, může během horkých dní dojít ke snížení výkonu či poškození mobilu či tabletu a dalších zařízení.

Děje se tak z toho důvodu, že naše přenosné přístroje neovlivňuje jen okolní teplota, ale také jejich samotný provoz, včetně například nabíjení.

To znamená, že rozhodně nenechávejte mobily dlouho někde na sluníčku. A pokud svůj smartphone potřebujete dobít, udělejte tak rozhodně uvnitř vašeho obydlí. Stejně tak odborníci nedoporučují polehávat s notebookem dlouho na sluníčku, protože by se snadno mohl přehřát a mohl by se poškodit.

Některá zařízení mají sice tepelnou pojistku, takže se včas vypnou, každopádně je důležité, abyste v horkém počasí častěji kontrolovali teplotu svého přístroje. A pokud budete mít pocit, že se již začíná přehřívat, ideálně ho vypněte a nechce ho někde uvnitř domu přirozeně vychladnout. Dále čtěte: S technologií 5G přijde ultrarychlý internet, ale baterie smartphonů dostanou zabrat.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008