Japonsko představilo naprosto extrémní superpočítač. Pomáhá v boji proti pandemii koronaviru

 PC a Mobily 
25. června 2020 06:52 / Lukáš Bauer
  0
📷
2 fotografie v galerii
Superpočítač je zařízení minimálně tisíckrát rychlejší než běžné počítače Pixabay
Japonsko představilo světu nejvýkonnější superpočítač na planetě, který pomáhá v boji proti pandemii koronaviru. Tento nejrychlejší počítač na světě má podle expertů přibližně třikrát větší výpočetní výkon než dosud nevýkonnější počítač Summit od společnosti IBM.

Superpočítače jsou samostatnou kapitolou na poli výpočetní techniky, protože se od běžně dostupných strojů liší nejen svou velikostí, ale také svým gigantickým výkonem. Dosud byl považován za nejrychlejší počítač světa stroj s názvem Summit od společnosti IBM. Jeho obrovský výkon však nyní překonal japonský superpočítač, a to hned téměř trojnásobně.

Americký superpočítač Summit tak byl sesazen z první příčky žebříčku TOP500, kterou poslední roky okupoval. Na trůn mezi superpočítači se tak po čtyřech letech usadil japonský Fugaku, který dokáže provést až 2,8krát více výpočtů než Summit.

Japonsko se po letech vrací na první příčku

Není to však poprvé kdy se japonská technologie umístila na prvním místě v tomto žebříčku nejvýkonnějších nedistribuovaných počítačových systémů na světě. Před příchodem Summitu to byla právě japonská technologie, která kralovala v rámci výpočetního výkonu.

Japonský Fugaku byl zapojen do boje proti koronaviru tím, že vytváří simulace šíření kapének s virem v kancelářských prostorách, které jsou různě konfigurovány, nebo v dopravních prostředcích, jako jsou například vlaky.

Provádí náročné simulace šíření viru

Vědci si od těchto simulací slibují, že by mohl počítač výrazně pomoci s hledáním efektivních opatření proti šíření případné druhé vlny nákazy. Stroj o velikosti velkého bytu je umístěn ve městě Kóbe.

Za vývojem počítače stojí japonský technologický gigant Fujitsu a vládou podporovaný institut Riken. Výkon stroje, který byl pojmenován podle japonské hory, dosahuje hodnoty 415,53 petaflop, tedy 415 kvadrilionů výpočtů za sekundu. Americký počítač Summit má výkon „pouze“ 148,6 petaflop.

Co je to superpočítač

V rámci žebříčku TOP500 je na třetím místě umístěn další superpočítač od IBM a nižší příčky pak patří čínským technologiím, které odpovídají kritériím superpočítače. Za superpočítač je považováno každé zařízení, které má tisíckrát vyšší výkon než běžně dostupné počítačové systémy. Dále čtěte: (Superpočítač na palubě Mezinárodní vesmírné stanice bude provádět složité experimenty).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve