Jak využít počítačový zdroj, když počítač přestane fungovat

 PC a Mobily 
07. února 2021 18:12 / Petr Vlach
  10
📷
4 fotografie v galerii
Zdroj od notebooku se využije nejsnadněji Pixabay
Stolní počítač nefunguje. Možná jedete na sběrný dvůr a hodláte vše vyhodit. Určitě ale stojí za to si nechat funkční díly. Jedním může být právě zdroj. Máme další informace.

Stolní počítač se skládá z několika dílů. Při poruše některých nefunguje počítač jako celek. Ostatní se ale dají využít.

Složení počítače

Počítač tvoří základní deska s procesorem a paměťmi. Pomocí kabelů je připojený pevný disk či disky, optická mechanika a u starších strojů ještě disketová mechanika. Do základní desky může být zasunutá grafická a zvuková karta. Někdy jsou ale obě karty integrované na základní desce. To vše je napájeno ze zdroje, který je uzavřen v plechovém pouzdru tvaru kvádru s větrací mřížkou a chladičem. Právě na tento zdroj zaměříme svou pozornost. Můžeme jej totiž využít k řadě užitečných věcí.

Jaké napětí zdroj dodává

Počítačové zdroje jsou postavené podle potřeb stolních počítačů a nabízejí několik hodnot výstupního napětí při značném výkonu. Je zde jedna větev o napětí 5 V. Zdroj je schopen dodávat proud kolem 30 A, což rozhodně není málo. Zdroje existují pochopitelně s různým výkonem, takže tuto hodnotu berte jako orientační. Na štítku zdroje se ale dočtete přesné číslo. K dispozici je i větev 12 V. Tam bývá proud kolem 15 A. Určité obvody potřebují nižší napětí, a tak tu je konkrétně 3,3 V při zhruba 25 A. Slabší větve - 12 V a - 5 V se též dají využít, ale nabízejí jen nízké proudy. Obvykle pod jednu ampéru.

Využití

Nejužitečnější budou výstupy 5 V a 12 V. Ty mohou sloužit ke spolehlivému napájení různých elektronických projektů. Napájení 5 V bude vhodné zejména pro různé projekty s číslicovou technikou. Klidně i pro nabíjení mobilů. Využije se též u Arduina, ale také pro napájení LED pásků k osvětlení a pro provoz různých spotřebičů na toto napětí. Podobně je tomu u napětí 12 V. Nabízí se využití zařízení, které počítají s provozem na autobaterii. Bohužel není počítačový zdroj vhodný k nabíjení autobaterie. To by musel mít napětí vyšší. Některé LED pásky využívají právě napětí 12 V. Počítačový zdroj tak může tvořit univerzální napájecí řešení pro oba typy. Více o LED páskách najdete v článku zde. Výstup 3,3 V bude vhodný pro určité mikročipy navržené pro toto napětí. Výhodou je, že jednotlivé větve zdroje jsou stabilizované. Červené vodiče mají 5 V, žluté 12 V. Není problém si multimetrem vše přeměřit.

Zdroj je třeba zapnout

Problém, na který můžete narazit, je zapnutí samotného zdroje. I když totiž máte zdroj připojen kabelem do zásuvky a přepínač je v poloze ON, na výstupu stejně žádné napětí není. To je proto, že se počítá s ovládáním skrze základní desku. Naštěstí není problém jednoduchým způsobem zdroj přesvědčit o potřebě se zapnout. Stačí na nejdelším konektoru, který má 20 nebo 24 pinů, najít zelený vodič. Vedle něho vlevo je vodič černý. Pokud tyto dva propojíte, zdroj se spustí. Práce se zdrojem je zcela bezpečná. Síťové napětí je kompletně pod krytem, směrem ven vede jen nízké napětí, které nemůže ublížit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve