Nová americká helikoptéra bude nejrychlejší ze všech

 Letectví 
01. února 2021 08:09 / Mirka Malá
  4
📷
2 fotografie v galerii
Defiant má být nejrychlejší na světě Lockheed Martin
Výrobce Lockheed Martin představil finální specifikace svého nového vrtulníku, jednoho ze dvou kandidátů, které nahradí ikonickou americkou helikoptéru UH-60 Black Hawk. Defiant X má nejen nahradit Black Hawk, ale také létat až dvakrát rychleji a dvakrát tak daleko, což dává armádním vzdušným útočným silám bezkonkurenční mobilitu na bojišti.

Vrtulníky Black Hawk byly totiž uvedeny do služby americké armády už na začátku 80. let. Ačkoli byl stroj UH-60 spolehlivým tahounem a byl také pravidelně aktualizován novými technologiemi, armáda věří, že je čas na novou helikoptéru.

Dvakrát tak rychlý zabiják

Defiant X je výsledkem prototypu vrtulníku SB> 1 DEFIANT, který v testech nejprve dosáhl rychlosti 383 km/hod a po vylepšeních dokonce 463 km/hod. Nejběžnější verze UH-60 Black Hawk, tedy typ UH-60M, má nejvyšší cestovní rychlost 276 km/hod.

Výrobce sice explicitně nespecifikoval nejvyšší rychlost pro Defiant X, ale tvrdí, že bude létat dvakrát rychleji než Black Hawk. To by znamenalo maximální rychlost okolo 547 km/hod.

Defiant X dosahuje této úrovně rychlosti pomocí dvou sad koaxiálních vrtulí. Toto uspořádání stabilizuje stroj, přičemž ponechává ocasní část, obvykle vyhrazenou pro stabilizační ocasní rotor, otevřenou pro další použití. Nový vrtulník využívá extra prostor k začlenění tlačné vrtule, což mu dává druhý zdroj tahu. Defiant X má také aerodynamičtější tvar než Black Hawk a za letu zatáhuje podvozek, aby eliminoval nežádoucí odpor vzduchu.

Pomohou i nové technologie

Nový vrtulník má také ovládání fly-by-wire. To přeměňuje fyzické pohyby pilota na elektrické signály, které jsou přiváděny do letového počítače, který pak tyto pohyby interpretuje do povelů k řídicím jednotkám. Pomáhá to mimo jiné eliminovat kabely a kladky spojené s tradičními ovládacími prvky, které by mohly být poškozeny nepřátelskou palbou a vést ke ztrátě kontroly nad stroji.

Výrobce slibuje také řadu dalších funkcí. Vrtulník má snížený tepelný podpis, který jej drží mimo nepřátelské infračervené senzory a snižuje jeho zranitelnost vůči  infračerveně řízeným střelám. Vyobrazení Defiantu X nesoucího zavěšenou houfnici M777 rovněž naznačuje, že vrtulník unese mnohem více zátěže. Mimochodem konkrétně houfnici M777 vrtulníky Black Hawk vůbec neunesou.

Střední transportní vrtulníky ve váhové třídě Defiant X jsou obvykle vyzbrojeny dvojicí kulometů namontovaných na dveřích, jakou výzbroj Defiant X nakonec ponese, není dosud jasné. Jistě ale půjde o nové zbraňové systémy. Dále čtěte: Bombardér B-21 bude nejlepším letadlem všech dob.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve