Jak se vyhnout námraze na předním okně auta

 Auto-Moto 
21. ledna 2021 07:51 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Každodenní škrábání námrazy není příjemné Depositphotos
Teploty se v současné době pohybují hluboko pod bodem mrazu, a tak řidičům nezbývá nic jiného, než před každou jízdou škrábat námrazu především z předního skla auta. Ale lze tomu i předejít.

Řešení je poměrně jednoduché i levné. Škrábání námrazy není nic příjemného a každý řidič se této povinnosti rád vyhne. Stačí přitom jen pořídit efektivní prevenci proti námraze.

Pomůže ochranná clona

Ochranná izolační clona s hliníkovou vrstvou je v současné době nejlepší ochranou proti námraze. Tato folie má ještě jednu velkou výhodu. Lze ji totiž přibouchnout do dveří auta, takže ji z předního okna nedostane ani silný vítr.

Tyto clony jsou prověřené a velmi účinné, takže jejich koupí řidiči rozhodně neprohloupí. Ráno ji stačí jen z okna sundat, uskladnit v kufru auta a přední sklo bude absolutně čisté.

Zkuste karton nebo bublinkovou folii

Pro šetrnější řidiče, kteří nechtějí investovat ani několik stokorun do ochrany čelního skla před námrazou, jsou i levnější varianty.

Například z kartonové krabice lze takovou clonu snadno vyrobit a nějaká ta krabice se asi najde v každé domácnosti. Nevýhodou kartonové clony vyrobené v domácích podmínkách je fakt, že přeci jen jde o papír, který do sebe nasává vlhkost, takže časem se kartonová clona stane nepoužitelnou a je potřeba si vyrobit novou.

Další možností, jak zabránit po domácku námraze na čelním skle auta, je použití nějaké pevné látky. Ideálně třeba ze starého bavlněného povlečení nebo staré deky. Stačí jen ustřihnout správně velký kus, a i tato jednoduchá věc zabrání úspěšně námraze na okně. Nevýhodou látky je, že pokud ji během jízdy necháte uvnitř auta, do kokpitu vozu se rozšíří vlhkost, kterou látka do sebe nasála, a mohou se vám mlžit okna. I látkovou clonu je tedy lepší uskladnit v kufru.

Další lacinou možností je použití bublinkové folie. Ta má dokonce podobné vlastnosti jako hliníková clona, takže je dostatečně vodotěsná, ale je také velmi lehká, takže je problematické ji zabezpečit před větrem.

Všechny tyto domácí varianty ochrany před námrazou je totiž potřeba pořádně zajistit. Dolní část je nutné přichytit za stěrače a ideální je horní část přivřít do dveří. Pokud si tedy budete vyrábět clonu z látky nebo bublinkové folie, myslete na to, že musíte vyříznout dostatečně velký kus, aby clonu bylo možné přivřít do dveří vozu. Dále čtěte: Jak správně brzdit na náledí, abyste se vyhnuli smyku.

Témata: auto, sklo, okno, námraza, clona, folie
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít