SpaceX vyvinula první opakovaně použitelné odpalovací zařízení na světě

 Technologie 
16. ledna 2021 10:18 / Mirka Malá
  5
📷
3 fotografie v galerii
Opakovaně použít půjdou i raketové posilovače SpaceX
Společnost SpaceX se blíží realizaci svého vypouštěcího systému pro kosmickou loď Starship s raketovým posilovačem Super Heavy. Po dokončení bude prvním plně znovu použitelným odpalovacím systémem na světě a usnadní tak lety na oběžnou dráhu, Měsíc i Mars.

Stavba systému byla zahájena minulé léto. Potvrdil to ve Tweetu sám Elon Musk a následně se objevila i počítačová animace toho, jak by to mohlo vypadat, když se posilovač Super Heavy vrací zpět.

Posilovače zachytí rameno

"Pokusíme se chytit Super Heavy pomocí ramene spouštěcí věže. To mimo jiné umožňuje okamžité přemístění posilovače na start, kdy jsme schopni ho připravit spolehlivě do hodiny na další let," tweetoval Musk.

Animace samotná zobrazuje odpalovací věž s postrojem, který uchopí raketový posilovač poté, co se odpojí od kosmické lodi a spustí se z oblohy do jeho náruče. Postroj poté spustí posilovač na přistávací plochu, čímž eliminuje potřebu přistávacích nohou na samotném posilovači a zvyšuje pravděpodobnost bezpečného přistání a znovupoužití posilovače.

Musk chce také 100 kosmických lodí

Jak Musk řekl, tento opakovaně použitelný systém je součástí jeho plánu na pravidelné ley do vesmíru. V minulosti Musk naznačil, že jeho dlouhodobou vizí je rozšířit výrobu hvězdných lodí tak, aby firma produkovala 100 lodí ročně až do konečné flotily tisícovky kosmických plavidel. Tvrdil, že tato flotila by mohla přepravit na Mars každých 26 měsíců 100 megatun nákladu nebo 100 000 lidí.

Díky takové kapacitě pro přepravu zásob, vybavení, robotů a cestujících by Musk mohl uskutečnit svůj sen o vybudování kolonie na Marsu už do deseti let. Zda bude nebo nebude tohoto vysoce ambiciózního cíle v tomto desetiletí dosaženo, teprve uvidíme.

Každopádně schopnost vypustit hvězdné lodě tak rychle za sebou z opakovaně použitelné rampy s opakovaně použitelnými raketovými posilovači logicky usnadní cíl SpaceXu provádět pravidelné výlety na Měsíc. Podle smluvních závazků s NASA má totiž mimo jiné SpaceX posílat náklad a posádky na Měsíc na podporu projektu Artemis.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008