Apple navrhuje nový systém bezdrátového nabíjení

 PC a Mobily 
13. ledna 2021 11:42 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Bezdrátové dobíjení mezi přístroji je budoucností Pixabay
Apple vyvíjí lepší způsob nabíjení všech zařízení. Firma už podala patentovou žádost na magnetický systém, který by umožňoval obousměrné bezdrátové nabíjení více zařízení současně.

Dokumentace doprovázející patent s názvem "Induktivní nabíjení mezi elektronickými zařízeními“ ukazuje MacBook nabíjející iPhone a Apple Watch současně. MacBook toho dosahuje vložením nabíjecích cívek pod trackpad a dovnitř víka, takže zařízení lze nabíjet, když je MacBook otevřený nebo zavřený.

Systém dosud nikdo nenabízí

Zařízení jiných výrobců, například Pixel 5 od společnosti Google a nové notebooky Samsung Galaxy Book, již nabízejí bezdrátové nabíjení mezi zařízeními, ale systém navržený společností Apple jako první využívá více umístění cívek, a to včetně víka, opěrky rukou a trackpadu, které umožňují nabíjet více než jedno zařízení najednou.

Podle patentové dokumentace tak například bude možné Apple Watch nabíjet iPhonem, který je nabíjen iPadem, který je zase nabíjen MacBookem, který sám přijímá energii přes kabel.

Patent také naznačuje, že reverzibilní nabíjení například umožní iPhonu nabíjet  MacBook. Pomocí softwaru lze navíc určit, které zařízení je blíže vyčerpání baterie a automaticky vybrat toto zařízení pro nabíjení.

V MacBooku by byla zapouzdřena řada magnetů, aby bylo zajištěno správné zarovnání nabíjených zařízení. Celý systém by prakticky zlikvidoval problematické používání všemožných drátových nabíječek.

Apple chce být bezdrátový

Apple v roce 2017 zvažoval bezdrátovou implementaci nazvanou AirPower, která sestávala z podložky schopné nabíjet zařízení Apple. Firma od projektu nakonec upustila kvůli problémům s přehřátím.

A loni v říjnu společnost Apple znovu zavedla novou verzi své oblíbené funkce MagSafe se sériemi iPhone 12 a 12 Pro. Skládá se z kabelu připojeného k disku s magnetickými součástmi, který umožňuje automatické vyrovnání pro nabíjení.

Jednou z překážek ovšem je, že aby tento nový systém bezdrátového nabíjení fungoval, musí být zařízení vyrobena ze skla nebo plastu. MacBooky společnosti Apple se skládají z hliníku, který znemožňuje nabíjení. Apple neposkytl žádné informace o tom, jaké strukturální změny, pokud vůbec nějaké, jsou v plánu, aby svá zařízení této potřebě přizpůsobil. Dále čtěte: Co nás čeká v technologiích roce 2021. Nové telefony i placené e-maily.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47