Americké námořnictvo má nové multifunkční torpédo

 Vojenství 
12. ledna 2021 07:12 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Nová americká torpéda budou lehká a víceučelová Northrop Grumman
Americké námořnictvo plánuje nasadit své první nové torpédo po několika desetiletích. Jde o velmi lehké torpédo (VLWT), které nebudou využívat jen ponorky.

Nové torpédo bude multifunkční. VLWT mohou kromě ponorek nést také letadla a běžné vojenské lodě. Zbraň může být použita buď jako útočná zbraň proti nepřátelským ponorkám, nebo jako obranná proti příchozím torpédům.

Torpédo má vlastní programovatelný software

VLWT bylo původně navrženo k obraně letadlových lodí námořnictva před ponorkami. Minitorpéda instalovaná na nosičích měla být vypouštěna při prvním náznaku nepřátelského útoku a měla ničit vystřelená nepřátelská torpéda.

Nakonec je ale z VLWT víceúčelové torpédo schopné útoku i obrany a má rovněž speciální software, díky kterému lze torpédo naprogramovat těsně před vypuštěním.

Jak to funguje? Útočný režim torpéda, známý jako kompaktní zbraň rychlého útoku (CRAW), je navržen tak, aby i ty nejmenší platformy mohly ničit nepřátelské ponorky. Malé torpédo mohou totiž snadné nést i vrtulníky, námořní hlídková letadla či malé posádkové nebo neosádkové lodě.

Jakmile je zjištěna přítomnost nepřátelské ponorky, je torpédo vypuštěno. Palubní senzory malého torpéda okamžitě začnou lovit nepřátelskou ponorku.

Torpédo má rovněž sofistikovaný režim ochrany

Režim obrany VLWT změní torpédo na torpédový stíhač. Loď nebo vrtulník chránící letadlovou loď nebo jinou válečnou loď by se mohla postavit do cesty nepřátelského torpéda a poté vypustit vlastní. Pravděpodobně jde o lepší a pružnější obranné schéma, než je dosud používané rušení.

Americké námořnictvo se tak po dlouhé době dočká nejen nového, ale rovněž technologicky velmi vyspělého torpéda. Vyrábět se ovšem začne až za čtyři roky. Dále čtěte: Nová americká houfnice střílí rekordně daleko. Cíl zasáhne na 70 kilometrů.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47