Falešná verze herní novinky Cyberpunk 2077 obsahuje vyděračský software. Pozor na vaše peníze

 PC a Mobily 
10. ledna 2021 10:35 / Lukáš Bauer
  0
📷
2 fotografie v galerii
Hra Cyberpunk 2077 je dlouho očekávanou novinkou cyberpunk.net
Hackeři podstrčili na stránky falešnou mobilní verzi herní novinky Cyberpunk 2077, která mezi hráči šíří vyděračský software. Hackeři jeho prostřednictvím požadují pod hrozbou blokace všech souborů v telefonu platbu pět stovek dolarů v bitcoinech. Na potencionální hrozbu upozornila společnost Kaspersky.

Herní novinku Cyberpunk 2077 provází nejen problémy se samotným softwarem, ale nyní se na ní dokonce snaží přiživit podvodníci. Antivirová společnost Kaspersky totiž upozornila na hrozbu, která se nachází ve falešné mobilní aplikaci této hry. Podvodníci se prostřednictvím vyděračské aplikace vyhrožující blokací všech souborů v telefonu snaží z lidí vylákat částku pět set dolarů, které chtějí vyplatit v bitcoinech.

„Cyberpunk 2077 byla nejočekávanější počítačovou hrou loňského roku, kterou si ještě před oficiálním vydáním 10. prosince zakoupilo osm milionů hráčů. Není tedy divu, že této obrovské popularity, jež se ale u mnohých hráčů změnila ve zklamání z pochybné kvality hry, snažili využít kyberzločinci. Již dříve se objevily falešné bezplatné verze, které z uživatelů lákaly osobní údaje nebo vedly ke stažení vyděračského programu do Windows,“ uvedla společnost v tiskové zprávě.

Podvodný web

Podle expertů Kaspersky jsou stránky, z nichž je hra stahována, věrohodnou kopií oficiálního webu. Stránka uživatele vybízí ke stažení hry z obchodu Google Play, kde se však originální aplikace nenachází. Program, který hráč do telefonu nainstaluje, obsahuje program, jehož prostřednictvím je uživatel posléze vydírán. 

Aplikace si od uživatele vyžádá přístup k souborům a po schválení se objeví upozornění, že soubory byly zašifrovány. Poté dostane uživatel možnost vše odblokovat prostřednictvím klíče, který si může zakoupit za 500 amerických dolarů v bitcoinech. Aplikace také uživatele upozorní, že v případě nezaplacení budou soubory ztraceny.

Obětí jsou často nové hry

Tvůrci vyděračského software však nechali v kódu klíč, a proto je možné soubory odblokovat i bez zaplacení výkupného. Podobné vyděračské aktivity na internetu nejsou ničím výjimečným a hackeři se často snaží využít masově stahované programy, kterými mohou být právě herní novinky. Psali jsme také: (Drobná nepozornost může znehodnotit tiskárnu za mnoho tisíc)

Témata: virus, telefon, bitcoin
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008