Google už neumožní aplikacím sledovat nevěrné partnery

 PC a Mobily 
22. září 2020 08:15 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Google dosud nabízí sledovací aplikace Pixabay
Google konečně mění svoji politiku, díky čemuž jsou regulovány aplikace pro smartphony, jež pomáhaly sledovat nevěrné partnery.

Technologický gigant vydal minulý týden aktualizaci zásad obchodu Google Play upravující aplikace stalkerware, které bez vědomí uživatele sledují jeho polohu a další osobní údaje.

Sledovaly nejen nevěrníky

Tyto aplikace napomáhaly tzv. chytat nevěrníky, aniž by oni sami vůbec věděli, že jsou sledováni. Natož pomocí nějaké mobilní aplikace. Na rozdíl od soukromého detektiva, kterého si manželka najme na sledování nevěrného manžela, tyto sledovací aplikace představují velkou hrozbu. Od vydírání, přes domácí násilí až po sexuální zneužívání.

Není se co divit, že se vůči aplikacím stalkerware už loni zvedla velká veřejná vlna odporu. Pomocí těchto aplikací vlastně mohl kdokoliv sledovat kohokoliv a získané informace následně hrubě zneužít.

Google tyto aplikace dlouho toleroval

Předchozí verze zásad společnosti Google pro stalkerware, která vstoupila v platnost v srpnu, uvádí, že aplikace lze použít ke sledování blízké osoby, tedy například manžela nebo manželky bez jejich vědomí a povolení. Google rovněž toleroval užívání aplikací pro rodiče, kteří jimi sledovali svoje děti a další rodinné příslušníky.

Po velkém tlaku veřejnosti ale od příštího měsíce Google zavede nové zásady. V Google Play sice i nadále budou nabízeny aplikace pro sledování dětí rodiči, ale nebudou k dispozici pro sledování manželů, milenců a partnerů.

"Přijatelné formy těchto aplikací mohou rodiče použít ke sledování svých dětí,“ uvádí Google. "Tyto aplikace však nelze použít ke sledování blízké osoby, například manžela nebo manželky bez jejich vědomí nebo svolení."

Otázkou ovšem je, zda tyto zásady nepůjde nějak obejít. Už samotný fakt, že sledovací aplikace z nabídky Google nezmizí zcela, je poměrně znepokojivý. Dále čtěte: Podle čeho si vybrat ta správná sluchátka na běhání.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve