Koupili jste si už 5G iPhone? Poradíme, co s ním můžete všechno dělat

 PC a Mobily 
26. května 2021 10:52 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
5G přináší uživatelům smartphonů nové možnosti Apple
Pokud jste si už koupili jeden z nových modelů iPhone 12, nebo se na koupi chystáte, máte tedy telefon s kompatibilitou 5G. Co to ale vlastně znamená? A co můžete dělat s 5G iPhone, co jste se staršími iPhony nemohli? A jak vlastně 5G funguje?

O čem je vlastně 5G? Především o rychlosti. Podle simulace sítě Qualcomm vyskočily rychlosti stahování z přibližně 56 megabitů za sekundu (Mbps) sítě 4G na více než 490 Mbps pro průměrného uživatele sítě 5G, což je nárůst o 900 procent.

Jaká je technologie 5G?

Chcete-li získat tuto rychlou a spolehlivou službu, zařízení musí být schopné sbírat 5G vlny energie. A to prostřednictvím maličkých vysokofrekvenčních antén, které se vejdou do vašeho smartphonu.

V každém smartphonu již existuje řada těchto antén. Pomáhají zařízení přepínat mezi různými sítěmi a frekvencemi spektra (4G na LTE, WiFi, Bluetooth atd.). Ale tyto operace na pozadí spotřebovávají výpočetní výkon a snižují výdrž baterie. Apple tedy přišel s řešením využívajícím hardware i software.

"Nepoužíváme žádné běžně dostupné součástky, které jsou k dispozici jiným společnostem,“ říká Vitor Silva, produktový manažer pro iPhone. "Navrhujeme vlastní antény, navrhujeme vlastní 5G komponenty, abychom se ujistili, že se hodí k našemu designu pro iPhone, ale také poskytujeme výkon, který naši zákazníci očekávají. Vlastní hardware je součástí plně integrovaného systému, a to včetně vylepšeného softwarového zásobníku. Abychom optimalizovali výhody 5G, aniž by byla ohrožena výdrž baterie, společnost Apple analyzovala vše od aplikací přes firmware po rámce iOS."

A to znamená, že můžete být velmi prostorově efektivní, a zároveň zahrnout nejvíce 5G pásem do jednoho telefonu, pracovat na 5G na více místech než na jakémkoli jiném smartphonu.

Jak zjistíte, že zrovna používáte 5G?

Díky tomu, že váš iPhone neustále přepíná mezi 5G, 4G, 3G a LTE, budete chtít vědět, jaké služby v danou chvíli využíváte. Tyto informace najdete ve stavovém řádku v horní části telefonu.

Pokud se nacházíte v oblasti se službou 5G, na stavovém řádku v pravém horním rohu obrazovky se zobrazí symbol 5G. Pokud nic takového nevidíte, 5G není v oblasti k dispozici. Pokud vedle sebe vidíte symbol 5G se znaménkem plus nebo UW, znamená to, že je k dispozici upgradovaná 5G služba vašeho operátora s vyšší frekvencí. A to je vůbec ta největší rychlost, jakou můžete získat.

Mějte však na paměti, že jen proto, že vidíte symbol 5G, nemusí to vždy znamenat, že jste připojeni ke službě 5G. Toto je jen indikátor nejlepší možné dostupné služby a ne toho, co ve skutečnosti používáte.

Co je režim inteligentních dat?

Chcete mít větší kontrolu nad tím, zda používáte 5G? Zkontrolujte svá nastavení ve Smart Data Mode, softwarovém řešení společnosti Apple pro automatické přepínání mezi 5G a nižšími komunikačními standardy.

Pokud váš iPhone nepotřebuje rychlosti 5G, v zásadě se okamžitě přepne na službu LTE, aby šetřil životnost baterie. Jakmile však bude pro vás mít zásadní význam rychlost, váš iPhone bude využívat 5G, pokud je k dispozici.

Pokud je obrazovka vypnutá, váš iPhone přepne na LTE. Ale jakmile obrazovku znovu zapnete a začnete zařízení aktivně používat, přepne na rychlejší síť. Pokud však streamujete hudbu, nemůžete ji samozřejmě hrát rychleji, takže váš iPhone pravděpodobně přepne na LTE.

Ve výchozím nastavení se inteligentní datový režim zapne při prvním zapnutí zařízení iPhone 12. Pokud byste ale raději měli aktivní kontrolu nad tímto nastavením, můžete jej vypnout.

Co nového můžete s 5G iPhonem dělat?

5G znamená rychlejší nahrávání a stahování a lepší služby na přeplněných místech, ale to je jen špička ledovce. V blízké budoucnosti vám může přinést vylepšené zážitky. Je to proto, že 5G dává vývojářům aplikací větší svobodu.

Jinak rychlost oceníte například i při videohovorech. Se službou 5G můžete provozovat  vysoce kvalitní hovory FaceTime HD s rozlišením 1080p ve srovnání s rozmazanějšími hovory 720p na starších smartphonech. Vaše služba mobilního telefonu s 5G je také pravděpodobně ještě rychlejší než vaše domácí WiFi, takže můžete svůj iPhone připojit k notebooku pro rychlejší internet. Videa se nahrají mnohem rychleji a díky snížené latenci bude hraní her lepší a bez zpoždění. Dále čtěte: Nově objevené chyby zabezpečení Wi-Fi ohrožují všechna mobilní zařízení.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít