Jak důležité je vybírat televizi podle operačního systému

 Technologie 
22. května 2021 17:10 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Moderní televizory mají různé operační systémy Pixabay
Samozřejmostí současnosti jsou chytré výrobky všeho druhu. I televize už jsou chytré. Ne ovšem stejně. Pokusíme se udělat vám v problematice jasno.

Už nějakou dobu jsou na trhu chytré televize. Mají možnost si nainstalovat různé aplikace. To samozřejmě zvyšuje možnosti jejich využití. Mnoho zákazníků je však zklamáno, že zakoupená televize nesplňuje jejich představy.

Dvakrát měř

Než zakoupíte novou televizi, musíte si samozřejmě projít různé parametry, abyste zjistili, jaký model vám bude vyhovovat po stránce druhu zobrazovacího panelu, ovládání, rozměrů. Řada uživatelů ovšem přichází do obchodu jen s mlhavou představou o tom, jak hodně ovlivní jejich uživatelský zážitek právě operační systém. Smyslem tohoto článku je poukázat na tyto skutečnosti, poskytnout informace o různých druzích operačních systémů v televizorech na trhu a o jejich možnostech. Důležité je si uvědomit, které funkce budete chtít do televize nainstalovat a podle toho volit příslušný operační systém. Nejde vždy o jednoduchý proces, jak za chvíli uvidíte.

Základní druhy operačních systémů

Některé levnější televize mají sice různé chytré funkce, ale nemají klasický operační systém. Mají jen pevně dané možnosti. Můžete tedy například pouštět videa z YouTube, můžete přehrávat filmy z Netflixu či HBO GO, případně můžete stáhnout některé vybrané služby, ale jejich počet je silně omezen. Mezi silnější nástroje potom patří operační systém Tizen, který najdete hlavně na televizorech Samsung, WebOS, který používá firma LG, My Home Screen, který náleží Panasonicu, a Android, který používají firmy Philips a Sony. Jakkoli by každý tento systém mohl poskytovat v zásadě stejné služby, opak je pravdou. A opravdu velký zádrhel spočívá v tom, že určité často žádané služby některé systémy neposkytují. Buď dočasně, nebo je ani neplánují. Současně každý výše uvedený systém má své přednosti a slabiny, čímž se výběr komplikuje.

Aplikace, které rozhodnou

Bude proto záležet na tom, co budete osobně potřebovat. Všechny výše zmíněné systémy podporují YouTube a český Netflix. Android TV a WebOS či My Home Screen mají rychlý prohlížeč internetu. Jen na Android TV zprovozníte multimediální centrum Kodi. Naopak jen na operačním systému Tizen a WebOS zprovozníte Voyo či Stream.cz. U těchto dvou systémů také můžete procházet nabídkou a současně sledovat video. Zdánlivě nejširší možnosti má Android TV, ale bohužel neplatí, že by bylo možné nainstalovat všechny aplikace, které můžete dát na svůj mobil. Důvodem je absence dotykové vrstvy a nutnost upravit ovládání. Přesto je zde aplikací nejvíc. Pokud ale chybí některá pro vás důležitá, musíte se poohlédnout jinde. Zejména jde o aplikace pro přehrávání televize přes internet. V současnosti bude prubířským kamenem také nástup nové služby HBO Max, který se chystá i u nás. Služba poskytne podobnou kvalitu jako Netflix. Bohužel je dostupná zatím jen pro Tizen a Android TV. Tím se značně limituje možnost pro jiné televizory. Mnoho uživatelů se pak musí smířit s chytrou televizí, ke které mají připojené další zařízení pro zpracování obsahu, se kterým si daná televize neporadí. Více o technických rozdílech zobrazovacích panelů si přečtěte třeba zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?