Vědci našli svatý grál mezi bateriemi. Elektromobily se nabijí už za 10 minut

 Technologie 
20. května 2021 09:21 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Lithium-kovové baterie možná zachrání budoucnost elektromobility Depositphotos
Lithium-iontové baterie jsou páteří většiny dnešních elektronických zařízení, včetně elektrických vozidel. Ale přes všechny své výhody mají baterie stále řadu chyb, díky kterým mají baterie svoje limity a zkrácenou životnost.

Vědci z Harvardské univerzity nyní říkají, že mají odpověď v podobě lithium-kovové baterie vyrobené spíše z kovového materiálu v pevné fázi než z lithium-iontového, která nabízí větší strukturální stabilitu oproti baterii složené z kapalných nebo grafitových materiálů.

"Náš vícevrstvý design má strukturu méně stabilního elektrolytu vloženého mezi stabilnější pevné elektrolyty,“ tvrdí univerzitní vědci.

Co je u nových baterií jinak?

Co se změní, když přejdeme z lithium-iontových baterií na lithium-kovové? Lithium-kovové baterie jsou lehčí, výkonnější a mají delší životnost. Bohužel, když vědci v minulosti experimentovali s lithium-kovovými bateriemi, byly extrémně nestabilní a často explodovaly. Proto se vědci dlouho snažili stabilizovat lithium-kovovou baterii a uvést na trh životaschopnou komerční verzi.

Snížení nebo vyloučení tvorby dendritů je pro kterýkoli z těchto návrhů zásadní, protože odstranění nejvíce těkavé části životnosti baterie výrazně snižuje jakékoli nepříznivé výsledky. Vědci z Harvardu otestovali jejich baterii během 10 000 nabíjecích cyklů a zjistili, že jejich baterie po 10 000 cyklech stále drží 82 procent energie.

"Tato technologie baterie by mohla prodloužit životnost elektrických vozidel na dobu životnosti benzínových automobilů, tedy na 10 až 15 let, a to bez nutnosti výměny baterie. Díky své vysoké hustotě proudu by baterie mohla připravit cestu pro elektrická vozidla, která se dokáží plně nabít během 10 až 20 minut,“ píší vědci ve svém prohlášení.

Co to znamená pro elektromobily?

Co to všechno znamená pro budoucnost baterií u elektrických vozidel? Pokud vše půjde podle plánu, budou na trhu brzy lithium-kovové baterie. U elektrických vozidel jsou náklady na samotné baterie opravdu vysoké, pohybují se v řádu tisíců dolarů a snížení míry jejich poruchovosti a také hmotnost by mohly vést k obrovským úsporám, které by se promítly do cen elektromobilů.

"Lithium-kovová baterie je kvůli své vysoké kapacitě a hustotě energie považována za svatý grál baterií,“ řekli vědci. Zda skutečně pomohou v rozmachu elektromobility, ale ukáží až následující roky. Dále čtěte: Hyperloop předvedl budoucnost. Cestování v plovoucích magnetických kapslích.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum