Co by se mělo stát s našimi digitálními daty po naší smrti? To zatím nikdo neví

 PC a Mobily 
11. května 2021 07:45 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Zatím si málokdo uvědomuje, kolik digitálních stop po nás zbyde Pixabay
Podle vědců z oblasti počítačové vědy na univerzitě v Britské Kolumbii lidé stále více chtějí mít kontrolu nad tím, jaké osobní digitální údaje jsou předávány po jejich smrti.

Na druhou stranu se už objevily technologie, které ze zemřelých dokáží "vyrobit" chatbota, se kterým si pozůstalí budou moci normálně povídat.

"Jelikož někdo vyrůstá už úplně v digitálním světě, všechno se mu prakticky ukládá digitálně. Ale neexistují nástroje, které by umožnovaly s těmito daty pracovat nebo je smazat, ať už za našeho života, nebo po naší smrti," říká autorka studie Janet Chen.

Nový výzkum, nové možnosti

Chen a její tým přišla s koncepcí hrubého designu nástroje pro správu dat s několika alternativami. Digitální stopa člověka tak buď může být zcela vymazána nebo může být například předána ke správě rodině.

Některé z konceptů využívaly designové prvky ze stávajících nástrojů, jako jsou videa, která se automaticky generují z fotografií iPhone. Zcela novým konceptem je třeba "Generation Cloud“, kam rodina může v budoucnu nahrávat další data a mít je plně pod kontrolou.

V hrubém konceptu je také možné nahrávat různá data s časovým omezením. To znamená, že uživatelé mohou například zvolit jejich padesátiletou životnost. Zkušebním uživatelům se také líbil videonástroj, který umožňuje předat předem připravené video rodině a přátelům. "Jeden koncept, který se lidem zjevně vůbec nelíbil, byla replika zesnulé osoby využívající umělou inteligenci, která by interagovala s budoucími generacemi. Říkali, že je to děsivé a strašidelné,“ přiznává Chen.

Otázku svých dat dosud lidé moc neřeší

Celkově vědci zjistili, že účastníci studie o svých digitálních datech nepřemýšlejí, ale když jim byly představeny koncepty, upřednostňovali myšlenky, které by jim umožnily zachovat si nad nimi kontrolu, popřípadě mít nástroje pro jejich správu.

V současné době je k dispozici pouze několik nástrojů, které berou v úvahu data po smrti, například Legacy Contact společnosti Facebook nebo neaktivní správce účtu Google, ale to jsou opravdu omezené záležitosti.

"Za deset let bude pravděpodobně zcela běžné, že lidé budou uvažovat o hromadě dat, která mají on-line, a existuje obrovská příležitost pro výzkum a vývoje nových rozhraní pro lidi, kterým záleží na tom, co se stane s jejich daty,“ řekl Dr. McGrenere, profesor z katedry počítačové vědy. "Nástroje musí být snadno použitelné a musí být navrženy tak, aby podporovaly všechny nároky lidí, kteří chtějí spravovat svá data.“ Dále čtěte: Bezdrátové nabíjení není žádná novinka. Jde o technologii starou 130 let.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve