Možnosti ZOOMu u mobilních telefonů. Jaká je realita a jaká budoucnost

 PC a Mobily 
09. května 2021 13:01 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Některé možnosti zrcadlovek se stěhují do mobilů Depositphotos
I méně zdatní uživatelé si povšimli, že současné telefony mají několik čoček fotoaparátů. Výrobci přitom slibují různé schopnosti jednotlivých snímačů. Jaká je ale realita? A jaká budoucnost? Máme další informace.

Kvalitní snímače mobilních telefonů už před lety začaly vytlačovat z trhu různé kompaktní fotoaparáty. Teprve v poslední době se ale mění technologie natolik, že spolehnutí na mobil dává smysl.

Realita současnosti

Je pravdou, že i současné telefony mají různé možnosti zoomu, mezi kterými lze přepínat. Nejčastější řešení spočívá v tom, že máte jeden objektiv nastavený jako širokoúhlý, jeden je hlavní a jeden může mít určité přiblížení, třeba 2x. V tomto případě jde o optické parametry jednotlivých snímačů. Softwarově pak můžete mít i plynulé přiblížení. Problém je ale v tom, že tam už nejde o optické parametry. Přiblížený obraz vzniká jako výřez ze stávajícího snímače. Tudíž dochází k neostrosti, ke zvětšení nežádoucích artefaktů obrazu, například šumu. Celkově nemůže být obraz tak kvalitní jako u klasického optického zoomu. V této věci proto měly i velmi jednoduché fotoaparáty s optickým zoomem navrch.

Pokusy o řešení

Už zhruba před dvěma lety se představily některé značky s využitím periskopického zoomu. Známé je Oppo se svým 10x optickým přiblížením ukrytým v periskopu. Důvod tohoto řešení je jasný. Na takové zvětšení je potřebná určitá vzdálenost čoček, kterou nelze dosáhnout ve štíhlém mobilu klasickým způsobem, tedy za sebou. Periskop ohne paprsky a druhá sada čoček tak může být poměrně daleko, což umožní mít optické přiblížení třeba právě 10x. Jde ale právě jen o přiblížení. Nešlo ještě o klasický plynulý zoom.

Technologie současnosti

V současné době se lídři na trhu mobilních telefonů předhánějí ve snaze nabídnout co nejlepší řešení. Nejlépe hodnocený fotomobil je nyní Xiaomi Mi 11 Ultra, ale ten si zatím o kontinuálním zoomu může nechat zdát. Má jen fixní přiblížení 5x, hybridní 10x a zbytek obstarává software. Pro příští rok ale chystají firmy Apple a Samsung kontinuální zoom. Detaily se teprve objeví. Jisté je, že nabídnou řešení, které bude znamenat velkou změnu v možnostech mobilního focení. U Samsungu tedy čekejme specifikace chystaného Galaxy S22. U Apple se mluví až o 10x přiblížení či zoomu. Není zatím s jistotou jasné, jestli půjde o kontinuální zoom nebo jen využití periskopu, které už měly dříve jiné firmy. Výrobců je stejně jen omezené množství, takže se nakonec může stát, že bude Samsung nabízet své technologie právě i Applu, takže parametry budou shodné. A určitě bude lepší spoléhat na věrné focení podle reality, než na dopočítávání výsledků pomocí umělé inteligence, o čemž se psalo třeba zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47