Umělá inteligence je zase o krok dál. Vytvoří tvář i z pouhých několika pixelových bodů na fotografii

 Technologie 
18. června 2020 16:28 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Umělá inteligence znovu pokročila Duke University
Umělá inteligence je zase o krok dál a o další důvod blíž, proč se jí bát. Nyní totiž umí vytvořit tvář z pouhých několika pixelových bodů na fotografii, a k tomu umí doprogramovat třeba i vrásky, které na originální fotografii absolutně nejsou vidět.

Než se někteří z vás vyděsí, je potřeba říci, že zatím se jedná o program, který se pouze testuje a není tedy nikde na světě v ostrém provozu. Co není, ale může brzy být a brzy bychom se mohli dočkat toho, že ani špatná kvalita fotografie našeho obličeje nás zkrátka neochrání od identifikace a zásahu do soukromí.

Něco takového dosud umělá inteligence nedokázala

Ještě nedávno to totiž bylo zcela nemožné. Ale to už je minulost. Tento nový program totiž dokáže vytvářet fotografie s až 64krát větším rozlišením, než je rozlišení původní fotografie. A ještě ke všemu s velmi podrobnými detaily, jako jsou třeba řasy, nebo již zmiňované vrásky v obličeji.

Program PULSE totiž pracuje úplně obráceně, než bylo dosud zvykem a generuje fotografie tváří s plným rozlišením na základě jednotlivých pixelů, místo aby dával dohromady rozmazanou fotku a snažil se odhadnout tvář a následně najít shodu. Mřížka 16 x 16 pixelů je nyní převáděna na obrázek 1 024 x 1 024 během několika sekund, a to s přidáním více než milionu pixelů.

Systém v podstatě staví proti sobě dvě neuronové sítě (složité učící se umělé inteligence určené k napodobování lidského mozku), obě trénované na stejné sadě fotografií. Jedna generuje obličeje a druhá rozhoduje, zda je obličej dostatečně realistický.

Program udělá reálný obrázek ze všeho

Součástí úspěchu tohoto systému je způsob, jakým hledá jakýkoli obraz, který se zmenší na původní, spíše než pokusit se najít ten pravý obraz, který by odpovídal zdroji. Rychle otestuje celou řadu možností, dokud nenajde shodu.

Podle stejného klíče lze vytvořit reálné fotografie nejen tváří, ale prakticky všeho. Od vašeho auta, domu, dětí, kamarádů, kolegů z práce a tak dál. Z každého nepovedeného pixelu fotografie nyní umělá inteligence dokáže vytvořit realitu i s těmi nejmenšími detaily.

I v tomto případě vědci přispěchali s ujištěním, že PULSE se rozhodně uplatní v medicíně, mikroskopii, astronomii a u satelitních snímků. Zktráta Velký bratr má stále dokonalejší nástroje na sledování všeho. Psali jsme také: Základní zákon fyziky vzal za své. Vědcům se podařilo vrátit čas.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve