Pro nové dobývání vesmíru je třeba nových technologií. ESA vyvinula speciální kosmonautické rukavice

 Technologie 
12. června 2020 13:22 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Pro nové dobývání vesmíru je třeba nových technologií ESA
Rukavice, které rovněž budou disponovat laserovým světlem, které mění velikosti objektů a vzdálenosti, se vyvíjejí jako součást projektu Evropské vesmírné agentury ESA.

Po celá desetiletí astronauti bědovali nad nedostatkem flexibility v prstech svých rukavic. Jsou tuhé, objemné a těžko se s nimi manipuluje, dokonce natolik, že inženýři musejí vymýšlet speciální nástroje, aby jimi astronauté mohli provádět nutné úkony.

Proto vědci usilovně pracovali na vývoji rukavic, které jsou pružné, ale dostatečně pevné, aby udržely ruce astronautů v bezpečí a zároveň byly flexibilní.

Nové rukavice jsou jak ze sci-fi filmů

Evropská kosmická agentura ESA nyní přišla s prototypem rukavic, díky kterým by astronauti mohli dokonce ve vesmíru pilotovat dron, a to z ovládacího panelu na zadní straně rukavic.

Rukavice plní svůj primární úkol, tedy udržovat ruce astronauta v bezpečí před vesmírným prostředím, jsou ale navrženy tak, aby v nich astroanuti mohli ovládat například marťanský robot nebo lunární rover pouze pomocí gest.

To by bylo klíčovým prvkem pro objevování vzdálených světů. Ovládání dronu by mohlo astronautovi pomoci vyhnout se nebezpečí při provádění extravehikulární aktivity.

Rukavice mají také integrované laserové světlo, které dokáže měřit vzdálenosti nebo cílové objekty, jakož i displej, který by astronautům ukázal, kolik kyslíku v jejich zásobnících jim zbývá.

NASA má zase inovované obleky

V říjnu odhalila NASA vesmírné obleky, které budou mít astronauti k dispozici v budoucích misích na Měsíc. Jsou mnohem pohodlnější než minulé obleky a vejdou se do široké škály velikostí.

I rukavice na těchto oblecích jsou již mnohem pružnější a umožňují astronautům pohybovat prsty volně, takže mohou například rukama sbírat měsíční materiál. ESA nyní tedy bude pracovat na integraci svých rukavic a jejich nových funkcí do vesmírných obleků.

Jelikož jsou ale tyto převratné rukavice zatím pouze prototypem, uběhne ještě poměrně dlouhá doba, než si je kosmonauté ve vesmíru skutečně obléknou. Dále čtěte: Tým vědců navrhl robotické gumové prsty, které se v horku potí. Mají povlak analogický s lidskou kůží.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve