S technologií 5G přijde ultrarychlý internet, ale baterie smartphonů dostanou zabrat

 PC a Mobily 
12. června 2020 08:42 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Na ultrarychlou síť nejsou mobily připraveny Depositphotos
S technologií 5G přijde ultrarychlý internet, díky čemuž si například stáhneme film za pár sekund. Baterie našich smartphonů a dalších zařízení na něco takového ale nejsou připravené.

Vědci už otestovali několik smartphonů předních světových výrobců, které připojili k síti 5G a výsledek testování byl jednoznačný. Všechny baterie mobilních telefonů se buď po čtyřech hodinách používání zcela vybily, nebo se baterie značně vyčerpala.

Baterie zachrání speciální spínač

Aby se tento nepříznivý vedlejší účinek 5G napravil, vyvinuli vědci z University of Texas  nový radiofrekvenční spínač, který je podle jejich názoru 50krát energeticky účinnější než současné spínače v pevné fázi.

Vzhledem k tomu, že smartphony jsou vybaveny přepínači, které plní povinnosti, jako je přeskakování mezi různými sítěmi a frekvencemi spektra (4G až LTE, WiFi, Bluetooth, atd.), baterie se vybíjí mnohem rychleji. Nejmodernější vysokofrekvenční spínače na vašem zařízení iPhone nebo Android neustále běží na pozadí a spotřebovávají nejen výdrž baterie, ale i výpočetní výkon.

Takže pokud například smartphony s povolením pro 5G neustále přeskakuje mezi sítěmi 4G a 5G, baterie se vybíjí rychleji a rozhodně nevydrží výrobcem deklarovou dobu. Výrobci sice slibují, že nové modely pro 5G budou mít čipy, které rychlejšímu vybíjení zabrání, vědci si ale myslí, že jejich spínač bude lepší.

Pokud totiž jejich radiofrekvenční spínač nebude aktivně pomáhat telefonu v daném okamžiku přeskakovat mezi sítěmi, zůstane vypnutý a zachová tak výdrž baterie pro další procesy.

Spínač lze využít i jinde

Zda se nový spínač skutečně dostane do nových modelů smartphonů pro 5G, aby baterii udržel více energie, není zatím jasné. Nový objev vědců ale rozhodně najde i jiné využití.

Pomáhat by mohl umělé inteligenci, jistě povede k rychlejšímu přenosu dat mezi drony nebo jinými bezpilotními vzdušnými prostředky a mohl by dokonce podporovat komunikační systémy, které tak budou mít delší životnost baterie a rychlejší nahrávání a stahování.

Radiofrekvenční spínače jsou totiž všudypřítomné ve vojenské komunikaci, konektivitě a radarových systémech, takže pokud tuto technologickou novinku výrobci smartphonů zamítnou, najde zcela určitě využití jinde. Dále čtěte: Počítače budou menší, rychlejší a silnější. Díky nové technologii digitálního ukládání dat.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47