Již brzy vypluje první hybridní elektrárna, která vyrobí čistou energii hned ze tří zdrojů najednou

 Technologie 
01. června 2020 11:15 / Mirka Malá
  2
📷
2 fotografie v galerii
Nová technologie je nadějí pro mnohé ostrovy Sinn Power archive
Letos v létě představí jedna technologická společnost první plovoucí ocelovou hybridní platformu na světě. Jde o high-tech bóje, které vyrábějí elektřinu ne z jednoho, ale hned ze tří zdrojů obnovitelné energie.

Díky vlnám, větru a slunci je plovoucí elektrárna, která údajně odolá až šestimetrovým vlnám, navržena tak, aby umožnila přímořským regionům snadný přístup k čistým energetickým řešením.

První plovoucí elektrárnu vyzkoušela Kréta

Po letech práce na vývoji robustní platformy a testování výroby energie pomocí vln na pobřeží Kréty nyní firma nabízí výrobcům fotovoltaiky příležitost vyzkoušet si tuto novou technologii přímo na místě.

Plovoucí platforma může dodávat energii z obnovitelných zdrojů do ostrovních letovisek prakticky kdekoliv na světě, ať už jde o řecké ostrovy, nebo třeba destinace v Karibiku, a přispívat tak k celosvětové implementaci těchto energetických farem na moři.

Vydrží ale plovoucí elektrárna obtížné podmínky na moři?

I když jde bezpochyby o velmi nadějný nápad, není jasné, jak by si takové elektrárny vedly v dlouhodobém provozu. Vlny, vítr a slunce mohou být silnými a ničivými silami a prozatím není jasné, jak by tato platforma v průběhu let odolávala tropickým bouřím, korozi a obecně drsnému oceánskému prostředí.

Dalším otazníkem je umístění těchto platforem do důležitých pobřežních ekosystémů, kde je třeba zvážit přítomnost ohrožených druhů nebo zvířat, která se spoléhají na echolokaci.

Výzkum zveřejněný v loňském roce varoval, že pokud zařízení na obnovitelnou energii obsahují například měniče energie vln a větrné turbíny, které jsou instalovány bez ohledu na životní prostředí, může dojít k vážnému poškození mořského života.

Tato plovoucí platforma je tedy sice velmi zajímavá myšlenka, ale zdá se, že stále existují nějaké otazníky, na které je třeba najít odpovědi dříve, než se tato platforma stane zázračným řešením pro ostrovy nebo letoviska. Dále čtěte: Inženýři představují systém, který umí bezdrátově dodat elektřinu pohyblivému cíli. Jde o velký pokrok.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod