Nový mikročip stáhne až tisíc filmů za vteřinu

 Technologie 
26. května 2020 09:54 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Revoluční mikročip pošle současný internet do důchodu Monash University
Toto malé zařízení pravděpodobně jednou zrychlí internet natolik, že budeme moct stahovat data doslova ve vteřině a nebude docházet ke zpomalení ani v té největší špičce.

Tato lehká technologie byla nedávno podrobena zkoušce, která měřila rychlost stahování dat. Mikročip dosáhl neuvěřitelné rychlosti 44,2 terabitů za sekundu.

Trik spočívá v optickém vláknu

Mikročipy jako takové nejsou žádnou novinkou, známe je už nejméně deset let. Ale užívání internetu a práce s daty tlačí vědce k tomu, abychom měli stále rychlejší technologie.

"Je skutečně vzrušující vidět, jak se využívání schopností optických vláken s velmi velkou šířkou pásma blíží realitě,“ říká David Moss, ředitel Centra optických věd na Swinburne University.

Vědci hledali vylepšení způsobu, jakým v současné době vytváříme frekvence světla, které přenášejí  bajty po kabelech do našich počítačů a inteligentních zařízení.

Lasery, které používají různé kmitočty, mohou vytvářet velké množství tzv. kanálů, které doslova napěchují informace do malých refrakčních trubic. V závislosti na tom, jak je světlo rozloženo, můžeme v síti vytvořit až 80 kanálů pro všechny naše datové potřeby.

Tento inovativní nový mikročip by mohl nahradit stávající metody pro vytvoření všech těchto kanálů a vyměnil 80 samostatných laserů za jediný, vyladěný tak, aby vytvořil duhu světelných vln.

Už nyní mikročip umí stáhnou tisíc filmů za vteřinu

Vědci při testování mikročipu také odzkoušeli, kolik reálných dat mikročip stáhne. A podařil se jim neuvěřitelný kousek. Díky mikročipu stáhli tisícovku filmů za jednu pouhou vteřinu. Samozřejmě ve vysokém rozlišení.

Zázračný mikročip samozřejmě ještě bude muset být testován a vylepšován, už nyní je ale jasné, komunikační sítě blízké budoucnosti budou proti těm dnešním umět doslova zázraky.

Nová technologie může být použita pro autonomní automobily, dopravní systémy, v medicíně a dalších důležitých oblastech.

Možná už za pár let odzvoní vysílačům, které se perou s daty v řádech gigabajtů. Dále čtěte: Umělá inteligence je žrout energie. Nový hardware ale její apetit zvládne.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve