Pentagon staví flotilu drobných špionážních satelitů

 Vojenství 
14. května 2020 08:43 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Projekt Blackjack svými satelity obklopí celou planetu DARPA
Pentagon pracuje na vývoji autonomních flotil malých satelitů. Projekt Blackjack vyvíjí síť malých satelitů, které by nahradily ty velké a drahé satelity, které podporují americké vojenské aktivity po celém světě. Výsledkem bude autonomní systém pokrývající celou planetu.

Jde o jednu z nejinovativnějších nových kosmických technologií, tedy sítě malých levných satelitů. Sítě jsou určeny k pokrytí celého regionu nebo planety satelity, které komunikují nejen s pozemními stanicemi, ale také mezi sebou. Satelity v síti odrazí data od sebe místo pozemní stanice, čímž zkrátí celkovou trasu cesty informace. Systém je také schopen se sám seřídit, aby udržel pokrytí, pokud jeden satelit například klesne.

Projekt Blackjack se podobá projektu Starlink

Projekt Blackjack je vlastně velmi podobný projektu Starlink společnosti SpaceX. Starlink rovněž pokryje oběžnou dráhu tisíci levných komunikačních satelitů schopných poskytovat přístup k internetu na jakémkoli místě na Zemi. Samotný počet satelitů zajišťuje, že data mohou být rychle směrována přes nejbližší satelit, a pokud jeden satelit klesá, ostatní mohou vyplnit vzniklou mezeru.

USA se dosud tradičně spoléhaly na malý počet extrémně schopných vojenských satelitů. Jenomže z nich už jsou, anebo by v době války byly snadné a zranitelné cíle. Projekt Blackjack by to tedy prakticky vyřešil. Síť malých satelitů by plnila stejné úkoly, ale bylo by prakticky nemožné, aby byla celá nepřítelem zničena.

Nová síť bude umět všechno

Síť, která v budoucnu pokryje oběžnou dráhu okolo celé planety, bude doslova multifunkční. Satelity budou schopny předávat data pozemním jednotkám, určovat polohu, provádět navigaci a samozřejmě budou mít veškeré špionážní schopnosti, rovněž budou poskytovat běžné komunikační služby.

DARPA proto plánuje vypustit první satelity sítě Blackjack už v roce 2021. Prvním testem Mandrake 1 bude CubeSat, který ponese čipy superpočítačů. Mandrake 2 bude dvojice satelitů schopných výměny dat v širokopásmových rychlostech. Dále čtěte: Američané budou mít kvantovou komunikaci s jadernými ponorkami.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum