Bombardér B-1 letěl z Jižní Dakoty do Japonska a zpět. Vše zvládl za třicet hodin

 Letectví 
08. května 2020 08:30 / Mirka Malá
  6
📷
2 fotografie v galerii
B-1 provedl maratónský let a demonstroval svou sílu Depositphotos
Americký bombardovací letoun B-1B provedl maratónský třicetihodinový let z Jižní Dakoty do Japonska a zpět. Mise byla součástí přesunu letectva k výcvikovým posádkám pro druh dálkových letů nezbytných během válečného scénáře.

Podle dostupných informací letěl bombardér z Ellsworth Air Force Base v Jižní Dakotě a letěl přes Pacifik do severního Japonska. Tam si zacvičil se šesti stíhačkami F-16 z letecké základny Misawa a také se 45 stíhačkami F-15J a F-2 japonských jednotek sebeobrany.

Bombardér si také zaletěl nad vojenský výcvikový prostor, ale není jasné, zda tam cvičně schodil svůj náklad. Odborníci ale předpokládají, že bombardér B-1 určitě neletěl do Japonska a zpět jen tak.

Letectvo mění strategii

Let se uskutečnil jen několik dní poté, co americká armáda ukončila svou misi Continuous Bomber Presence, která pravidelně střídala bombardéry na základně Andersen Air Force v Guamu. Podobná mise skončila také ve Spojených arabských emirátech.

Letectvo totiž mění strategii. Nechce mít svoje letadla na základnách, které by mohly být velmi zranitelné a napadnutelné v první linii. Místo toho letadla rozmístí na domácích základnách a nyní demonstruje fakt, že americké bombardéry plné munice mohou z domácích základen doletět prakticky kamkoliv.

Bombardér B-1B vstoupil do služby u letectva USA v 80. letech jako jaderný bombardér. Stejně jako jeho starší bratranec B-52 i B-1 převzal od té doby celou řadu dalších rolí od těsné letecké podpory v Afghánistánu až po použití raketových raket k útoku na zásoby syrských chemických zbraní.

B-1 přesto bude končit

Na přelomu desetiletí by ale stroje B-1 měly jít do důchodu a nahrazeny budou bombardéry B-21 Raider. Mezitím ale B-1 bude ještě létat. Letectvo jej certifikovalo pro nošení nové protiraketové rakety dlouhého doletu LRASM a B-1 může nést až 24  velkých nových raket za účelem útoku na nepřátelské flotily. B-1 rovněž unese až 31 hypersonických raket AGM-183A či rakety Mach 20.

Na rozdíl od legendárních bombardérů B-52 se stroje B-1 až tolik nepovedly. Loni přišly zprávy, že z celé letky 62 strojů je letuschopných jen zlomek z nich. Proto zřejmě americké letectvo došlo k rozhodnutí, že bombardérům B-52 pořídí nové motory a prodlouží jejich životnost o další dlouhá desetiletí. Dále čtěte: Legendární bombardéry B-52 do důchodu nepůjdou. Dostanou nové motory a budou létat dalších sto let.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod