Američané budou mít kvantovou komunikaci s jadernými ponorkami

 Vojenství 
01. května 2020 07:35 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Ponorky třídy Ohio budí v Rusku i Číně velký respekt US NAVY
Vědci přišli na to, že kvantová komunikace je možná i pod vodou.To znamená, že by jednou mohlo být možné, aby vrchní velení armády používalo kvantovou komunikaci pro tajné a bezpečné spojení s ponorkami, zejména těmi, které nesou jaderné rakety.

Vědci z Ottawské univerzity dokázali přenášet informace kvantovou komunikací přes třicet metrů „turbulentní“ vody. Vědci dokázali poslat 72 kilobitů dat za sekundu, nebo ekvivalent 4 600 znaků za sekundu. Ačkoli byla tato metoda v minulosti používána k odesílání a přijímání dat prostřednictvím vody, byla zatím aplikována jen v klidné vodě a ne ve vodě představující reálné mořské prostředí.

Kvantová komunikace je velmi bezpečná

Kvantová komunikace je praktická aplikace kvantové teorie k vytvoření super bezpečného komunikačního prostředku. Při současných metodách digitálního přenosu dat je možné, aby třetí strana hackovala výměnu dat, aniž by byla detekována. Povaha kvantové komunikace umožňuje okamžitě zjistit, zda se hackeři snaží ohrozit bezpečný datový tok.

A to znamená, že možnosti kvantové komunikace se především hodí armádě. Jedna skupina, která by tuto novou kvantovou komunikační technologii mohla použít především, jsou jaderné ponorky. Americké námořnictvo provozuje 14 ponorek s balistickými raketami třídy Ohio, přičemž v daném okamžiku je na moři nejméně pět až šest z nich. Typická hlídka trvá v průměru 70 dní, během nichž se ponorky snaží co nejlépe skrýt v oceánech a čekají na rozkazy k vystřelení svých raket.

Ponorka třídy Ohio je americkým esem, které zajišťuje, že stovky jaderných hlavic jsou v pohotovosti pro případ jaderného útoku na USA. Ponorky s jadernými zbraněmi mají odradit potenciálního nepřítele od útoku. A bezpečná a spolehlivá komunikace s takovými ponorkami je nesmírně důležitá. Třetí strana, která dokázala číst zprávy mezi ponorkami na moři a Pentagonem, mohla totiž dosud určit jejich pozici a potopit je.

Kvantová komunikace zdaleka není širokopásmová, ale stačí poslat jednoduché kódované zprávy na ponorky na moři. Čína také údajně zkoumá kvantovou komunikaci, aby mohla komunikovat se svými ponorkami, a další státy, které vlastní podmořské jaderné síly, budou pravděpodobně chtít rychle americký náskok dohnat. Dále čtěte: Americké letectvo chce nové vybavení bombardéru B-1B. Ponese hypersonické rakety.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47