NASA chystá videohru, která pomůže zachránit ohrožené korálové útesy

 PC a Mobily 
25. dubna 2020 08:50 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
NASA chce pomocí videohry zachránit korálové útesy NASA
Vědci se snaží najít způsoby, jak zachránit ohrožené korálové útesy, které ohrožuje znečištění oceánů, změny klimatu a další faktory. Nyní NASA vyzve k pomoci i milovníky videoher.

Americká vesmírná agentura představila novou mobilní videohru s názvem NeMO-Net, která má pomoci mapovat korálové útesy po celém světě ve snaze zachránit je. Hráči se ve hře ponoří z lodi Nautilus do různých částí oceánu, identifikují útesy, sledují vzdělávací videa a získávají odměny a zároveň pomáhají počítači NASA rozpoznávat různé druhy korálů.

V lidech je síla

NeMO-Net má za cíl nepoužívat během hry nějaký superpočítač, ale lidi. Tuto hru tak může hrát kdokoli, dokonce i někdo, kdo se videohrám dosud vůbec nevěnoval.

Tato hra využívá kamery typu fluid-lensing, které byly v posledních několika letech umístěny na dronech nebo letadlech při výpravách do Portorika, Guamu, americké Samoy a jiných částí světa a shromažďovaly trojrozměrné obrázky oceánského dna.

Čím více lidí hraje NeMO-NET, tím lepší jsou možnosti mapování, které provádí počítač. Jakmile bude schopen přesně klasifikovat korály z dat s nízkým rozlišením obsažených ve hře, bude počítač schopen mapovat světové korály v nebývalém rozlišení. Díky této mapě vědci lépe pochopí, co se děje s korály a najdou způsoby, jak je zachránit.

Tato aplikace je aktuálně k dispozici pro zařízení iOS a Mac. Verze pro Android bude brzy k dispozici, dodala vládní vesmírná agentura.

Korálové útesy po celém světě umírají a vědci hledají různé způsoby, jak tyto ohrožené struktury zachránit. Dokonce se pustili i do jejich pěstování v laboratořích, kde je chtějí učinit odolnějšími vůči znečištění.

Na konci minulého roku dokonce vědci přišli se zjištěním, že zvuky zdravých útesů, pouštěné z podvodních reproduktorů poblíž umírajících útesů by mohly pomoci přivést mladé ryby k útesům a obnovit je. Nyní doufají, že se záchranou útesů pomohou i hráči videoher. Dále čtěte: Důvody, proč vaše ušní Bluetooth sluchátka nefungují dobře.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod