Půl milionu odcizených hesel a e-mailů je na prodej na temném webu

 PC a Mobily 
15. dubna 2020 11:00 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Hackeři si nedají pauzu ani v době pandemie Depositphotos
Hackeři ukradli osobní údaje více než půl milionu uživatelů e-mailové služby založené v Itálii a nyní zveřejnili informaci, že je chtějí prodat.

Servery na email.it byly hacknuty před dvěma lety. Obsahovaly hesla, bezpečnostní otázky a také emailové adresy i s jejich obsahem.

Vydírání se hackerům nepovedlo

Hackeři, kteří tato data ukradli, je dali do prodeje na temném webu letos 1. února. Původně ale chtěli internetovou firmu, jejíž servery napadli, vydírat. Poté, co data hackeři ukradli, poslali firmě vzkaz, že je vlastně jen upozornili na bezpečnostní nedostatky, které si nyní firma může napravit, stačí, když za to hackerům pošle nějakou odměnu.

Společnost email.it ale odmítla zaplatit a místo toho informovala italské policejní orgány. Přesná částka, kterou vyděrači chtěli, nebyla zveřejněna.

A tak se hackeři uchýlili k prodeji těchto citlivých dat. Říká se, že balíček zahrnuje 46 databází citlivých informací o 600 000 uživatelů bezplatné e-mailové služby. Hackeři prodávají databáze za cenu v rozsahu od 0,5 do 3 bitcoinů za soubor. To znamená mezi 3 500 až 22 000 dolary.

Napadená firma nicméně tvrdí, že na email.it nebyly uloženy žádné finanční informace  uživatelů, a šlo údajně o napadení serveru s administrativními údaji, mezi kterými ovšem jsou například fakturační údaje.

Společnost své servery opravila

Tato nejnovější akce připomíná masivní útok na e-mailový server před více než rokem na VFEmail. Tehdy hackeři vymazali data na všech amerických serverech obsahujících primární a záložní informace.

Uživatelé, jejichž data hackeři ukradli, nyní musejí provést řadu bezpečnostních kroků. Firmy, jež se zabývají kybernetickou bezpečností, radí, aby provedly následující akce:

Spustit hloubkovou kontrolu na pevném disku a odstranit veškerý označený malware,
změnit hesla, kontaktovat svoji banku a provést potřebná opatření. A to i přes fakt, že napadená společnost všechny bezpečnostní mezery, které v systému měla, už opravila. Dále čtěte: Proč byste si neměli stahovat fitness aplikaci FBI nabízející video pokyny a tipy k zdokonalení fyzičky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod