Kupujte nové smartfony co nejméně! Pomůžete tak životnímu prostředí

 Komerční sdělení 
02. dubna 2020 15:40 / redakce
  1
📷
2 fotografie v galerii
Údajně by se mělo dát recyklovat až 80 % telefonního přístroje, ale zatím se to neděje Pixabay.com
Nový koronavirus ukázal, jak i výroba elektroniky zatěžuje životní prostředí.

Příchod nového koronaviru ohrožuje nejen lidské zdraví, ale má viditelný dopad i na hospodářství postižených zemí. Mluví se dokonce o příchodu další hospodářská krize. V Číně, kde se COVID 19 prvně objevil, a následně i v Itálii, kde je momentálně epicentrum pandemie, došlo k uzavření továren nebo částečnému omezení výroby. Má to i další vedlejší efekt. Vědci z NASA přišli se zjištěním, které demonstrovali pomocí speciálních satelitních snímků zaměřených na znečištění ovzduší. Je na nich vidět, že v Číně a následně i nad Evropou se výrazně pročišťuje ovzduší.

Otázka je, či tento trend vydrží, až pandemie koronaviru pomine, a opět se začne naplno vyrábět. Je známo, že v Číně se vyrábí řada telefonů, které nosíte v kapse, jako jsou třeba i iPhony, Huawei a další. Smartfony jsou problematické už kvůli tomu, že kovy, například kobalt, které se v nich používají, se těží za náročných podmínek v některých afrických zemích. Následně se vyprodukuje při jejich výrobě velké množství emisí a problém nastává i při jejich recyklaci. Údajně by se mělo dát recyklovat až 80 % telefonního přístroje, ale zatím se to neděje.

Životnost přístroje prodlouží i obaly na mobil

Poučme se tedy ze současné situace a snažme se kupovat nové telefony a jinou elektroniku, jako jsou tablety, televize, sluchátka či hodinky, co nejméně.

  • Základem je kupovat kvalitní věci, které déle vydrží. Právě v jejich případě jde většinou i více součástek recyklovat, a je možné je opravovat.
  • Mobil bysme měli používat alespoň dva roky, ale nejlépe ještě déle. Pokud přeci jenom potřebujete pro svou práci novější model, zkuste se zamyslet nad tím, zda váš starší přístroj ještě někomu neposlouží, třeba vašim rodičům nebo dětem, které nepotřebují všechny nejnovější vlastnosti, jako je třeba face ID, 5G a podobně.
  • Hned při koupi nového telefonu udělejte vše pro to, abyste ho nemuseli hned zase dávat do opravy – obaly na mobil mají smysl čím dál víc. Pokud se vám zdá, že obalem ztratí váš telefon na kráse, kupte si obyčejný průhledný silikonový obal. Na displej nalepte ochrannou fólii nebo ještě lépe ochranné tvrzené sklo.

Toto všechno platí také při nákupu jiné menší i větší elektroniky. Vždy přemýšlejte nad tím, že váš přístroj musel někdo vyrobit a také jej bude muset někdo rozebrat kvůli recyklaci. Nenechte se zlákat nejnovějšími trendy, pokud je váš starší telefon ještě plně funkční. I vaše uvážlivější spotřební chování bude mít v konečném důsledku pozitivní dopad na životní prostředí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47