Rusko zahájí výstavbu nejsilnějšího atomového ledoborce na světě

 Technologie 
27. března 2020 19:22 / Lukáš Bauer
  7
📷
4 fotografie v galerii
Obří ledoborec bude prorážet severní obchodní cestu Internet
Rusko zahájí výstavbu nejsilnějšího atomového ledoborce na světě, který bude určen k prorážení obchodních cest v Severním ledovém oceánu. Oznámil to v polovině ledna v poslední den ve funkci premiéra Dmitrij Medvěděv. Výstavba plavidla Rusko vyjde na miliardy rublů.

Bývalý ruský premiér Dimitrij Medvěděv v poslední den ve funkci podepsal dekret o přidělení celkem 127 milionů rublů (více než 40 miliard korun) na výstavbu nejvýkonnějšího atomového ledoborce na světě. Nové plavidlo třídy Lídr bude určeno k prorážení obchodních cest v Severním ledovém oceánu.

Atomový ledoborec bude vybaven jaderným reaktorem o celkovém výkonu 120 MW, který mu zajistí dostatek energie pro nepřetržitý provoz. Většina ruských atomových ledoborců pochází ještě z dob Sovětského svazu, bude se tak jednat o nejdražší projekt v historii moderního Ruska.

Přes obří sumu, kterou si výstavba ledoborce Lídr vyžádá, se jedná o velmi přínosný projekt, jenž zajistí nepřetržitou přepravu zboží přes Severní ledový oceán z Barentsova moře do Beringova průlivu.

Přeprava zboží z Evropy do Asie přes Severní ledový oceán je dvakrát rychlejší než přes Suezský průplav. Zásilky jsou však často blokovány neproniknutelnou vrstvou ledu, která se v oblasti tvoří po dobu šesti měsíců v roce. Ledoborec třídy Lídr tento problém hravě vyřeší, protože dokáže rozbít led o tloušťce 4,3 metru při rychlosti 2 - 3 uzlů.

Atomový ledoborec však běžně dokáže prorážet slabší led až rychlostí 13 uzlů a jeho maximální rychlost je 23 uzlů. Provoz obřího plavidla bude zajiťovat celkem 63 členů posádky.

Ledoborec dokáže prorazit 50 metrů široký koridor, kterým mohou obchodní lodě bez větších komplikací proplout. Rusko si od plavidla slibuje zvýšení zisků a obratu z nákladní dopravy skrze  Severní ledový oceán. Zvýšit by se mohl hlavně transport nerostných surovin do Asie. Dále čtěte: (Americké námořnictvo dostalo novou zbraň. Autonomního lovce nepřátelských ponorek).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47