Takzvané vejce smrti se mělo stát zbraní, která by obrátila vývoj první světové války

 Vojenství 
23. března 2020 07:06 / Lukáš Bauer
  2
📷
3 fotografie v galerii
Plány obří vejcovité pevnosti doručili inženýři ruskému carovi Internet
Takzvané vejce smrti se mělo stát zbraní, která by obrátila vývoj první světové války. Futuristický projekt jakéhosi oválného tanku, který měl zničit celé pevnosti, však nakonec zůstal pouze na papíře.

V březnu roku 1915 byla situace na východní frontě pro Ruskou říši velice nejistá. Německá ofenzíva obklíčila ruskou armádu v Galicii (dnes na západní Ukrajině) a v Polsku. Ruští inženýři proto doručili caru Nikolajovi dopis, ve kterém popisují návrh své superzbraně, která by mohla nepříznivou situaci zvrátit.

Nový oválný „tank“ o neuvěřitelných rozměrech 960 x 605 metrů měl být schopen rozbít všechny nepřátelské linie, které by mu stály v cestě. Na plánech tohoto monstra pracovalo v polovině první světové války (1914 - 1918) několik ruských inženýrů.

Ambiciózní plán na vybudování motorizovaného těžce obrněného vejce počítal s tím, že uvnitř stroje bude prakticky celá vojenská pevnost. Uvnitř pláště měl být další rotující válec, který měl obsahovat dělostřelecto, díly, ubytovací zařízení a dokonce i kanalizační systém nebo ventilaci.

Stroj neměl klasická kola, ale díky vejcovitému tvaru měl být uveden do pohybu pomocí obřích parních motorů a jakéhosi setrvačníku, který měl vejci umožnit pohybovat se rychlostí až 321 km/h. Pokud by se takové monstrum dokázalo pohybovat touto rychlostí, doslova by rozdrtilo vše, co by mu stálo v cestě.

Tato valivá stovky metrů vysoká pevnost se měla pohybovat prakticky každým terénem a měla být imunní vůči bombám, protitankovým minám, kanónům a dalším zbraním z éry první světové války.

Projekt však narazil na jeden zásadní problém, a to byl nedostatek financí. V roce 1915 ruská armáda neměla ani dostatek nábojů pro své pušky, a proto futuristický projekt valivé pevnosti skončil pouze na papíře. Dále čtěte: (Americká armáda testuje přelomovou pěchotní zbraň).

Témata: tank, vejce, smrt, válka,
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47