Kvůli koronaviru překonal Boeing 787 světový rekord

 Letectví 
22. března 2020 09:38 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Letadlo letělo bez mezipřistání Deposithotos
Boeing 787 francouzských aerolinií překonal snad všechny světové rekordy. Kvůli koronavirové pandemii dochází k dramatickému omezení letecké dopravy po celém světě, a to se dotklo i inkriminovaného letu z Tahiti do Paříže.

Tato trasa je totiž velmi dlouhá, a tak se běžně létá s mezipřistáním v Los Angeles. To se ale kvůli uzavření amerických letišť okolnímu světu nedalo uskutečnit. A tak si posádka Boeingu 787 musela poradit jinak.

Světový rekord

Na palubě obřího letounu, který běžně uveze až 330 cestujících, kvůli koronavirové pandemii sedělo pouze 130 cestujících, kteří se z Tahiti chtěli rychle vrátit domů do Francie.

To nahrálo do karet pilotům, kteří se tak stali držiteli světového rekordu. Díky menšímu počtu pasažérů a tudíž i menší zátěži letadla natankovali piloti o jednu nádrž paliva navíc. A to jim umožnilo letět bez mezipřistání, celých 16 hodin, až do Paříže.

Okamžitě se tak stali držiteli světového rekordu, a to jak v uletěné vzdálenosti, tak v čase, za který takovou dlouhou cestu zvládli. Uletěli totiž za 16 hodin přes 16 tisíc kilometrů na jeden zátah.

Bylo to riziko

Letu z Tahiti do Paříže přesto hrozilo, že palivo po cestě dojde. V takovém případě by museli někde nouzově přistát s prázdnými nádržemi, což ale není problém, byť letadla mají doporučenou přistávací hmotnost.

Problémem ale spíš bývá přistání s plnými nádržemi, kvůli kterým je letadlo příliš těžké na takový manévr, než s těmi prázdnými a menší než povolenou přistávací hmotností.

Francouzská letecká společnost, pro kterou jsou lety na Tahiti jednou z prioritních linek, zřejmě po této zkušenosti v budoucnu upraví svoji letovou dráhu a zruší zastávku v Los Angeles. Místo toho ji zřejmě naplánuje ještě někde v Karibiku. Dále čtěte: Airbus chystá revoluci v komerčním létání.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47