Nový satelit amerických vesmírných sil se dostal do vesmíru z letadla

 Letectví 
18. června 2021 21:29 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Raketu se satelitem vypustilo na oběžnou dráhu běžné dopravní letadlo Northrop Grumman
V polovině června vypustily americké vesmírné síly nový satelit shromažďující zpravodajské informace z letecké základny Vandenberg, která se nachází podél pobřeží jižní Kalifornie. Samotný tajný satelit je však jen jedním malým kouskem zajímavého příběhu.

Celá mise označovaná jako TacRL-2 se při vypuštění satelitu do vesmíru spoléhala na Pegasus XL, okřídlenou raketu, která je přepravována ve vzduchu dopravním letadlem. V tomto případě ji neslo komerční dopravní letadlo Lockheed L-1011 Tristar přezdívané Stargazer.

Vesmírné síly se snaží o rychlé a nezávislé starty

Vše je totiž součást úsilí vesmírných sil o decentralizaci startů do vesmíru, generování misí v kratším čase, a to vše bez nutnosti tradiční odpalovací rampy.

USA mají jen několik specializovaných zařízení pro vypouštění kosmických lodí, která se nacházejí v Kalifornii a na Floridě. Tato zařízení by byla vysoce prioritními cíli v případě války a snadno napadnutelná. To by mohlo komplikovat starty amerických vesmírných projektů, což by mimo jiné bránilo i rozmístění nových vojenských satelitů. Cílem TacRL-2 je tak snížit závislost vesmírných sil na tak velkých a zranitelných základnách.

Dopravnímu letadlu přitom stačí jen obyčejná dráha

Model okřídlené rakety Pegasus XL potřebuje fakticky jen upravené dopravní letadlo, které odstartuje z jakékoliv obvyklé dráhy. Poté letoun stoupá do nadmořské výšky 12 tisíc metrů a tam vypustí raketu Pegasus.

Start ve vysoké nadmořské výšce umožňuje raketě Pegasus vynechat klasickou startovací fázi a snadněji a levněji se dostane na oběžnou dráhu Země. Toto použití dopravních letadel jako systému pro vypouštění raket do vesmíru by vesmírným silám umožnilo provádět starty z téměř jakéhokoliv provozuschopného letiště.

Podle šéfa vesmírných operací generála Jay Raymonda bylo sekundárním cílem TacRL-2 "urychlit plánování a provedení startů."

O samotném satelitu, který nakonec raketa vypustila do vesmíru, se toho ví jen opravdu málo. S největší pravděpodobností jeho schopnosti zahrnují detekci, katalogizaci a monitorování uměle vytvořených objektů ve vesmíru od oběžné dráhy vesmíru až po satelity potenciálních protivníků. Takže pravděpodobně disponuje schopností pozorovat jiné satelity. Dále čtěte: Nové drony nahrazují tankovací letouny. Takhle dokáží natankovat letící stíhačku.

Zdroj info: news.northropgrumman.com

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve