Úvahy o technologiích, které by přinesly do praxe neviditelnost, jsou staré. Nyní se to však stává realitou

 Technologie 
15. června 2021 08:17 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zvířata mají své maskovací schopnosti už odpradávna Pixabay
Úvahy o technologiích, které by přinesly do praxe neviditelnost, jsou staré. Ale teprve v poslední době nabývají konkrétních obrysů. Máme podrobnější informace.

Stát se neviditelným bylo výsadou čarodějů z pohádkových příběhů. V poslední době ale tato možnost začíná reálně existovat. Sloužit by mohla zejména vojenským účelům.

Dřívější pokusy

V minulosti se zkoušela realizovat neviditelnost určitých předmětů pomocí ohnutí paprsků světla silným elektromagnetickým polem. Tímto způsobem se sice podařilo odklonit odražené světlo od vojenské techniky, která pak byla viditelná z jiného místa, ale současně byla celá technologie nesmírně náročná energeticky a pak také vytvářela silné elektromagnetické pole, které bylo nebezpečné pro člověka či další živé bytosti. Proto se hledá spíš varianta, jak realizovat neviditelnost bez potřeby vnějšího zdroje energie.

Současné řešení

Nyní se pracuje s jiným řešením, které spočívá v možnosti zakrýt předměty deskou, která má zvláštní optické vlastnosti. Materiál může být tenký jako papír, ačkoliv na internetu jsou dostupná videa, kde jde spíš o pevnou desku v podobě jakéhosi štítu. Deska má schopnost skrýt předměty, které jsou v určité vzdálenosti za ní. Naopak zobrazí předměty, které jsou zcela blízko nebo naopak dál. Díky tomu může být vidět pozadí, ale zcela zmizí lidská postava nebo třeba ukryté vozidlo. Záleží i na pozadí, které se zvolí, ale v některých případech jsou výsledky velmi přesvědčivé.

Obrovskou výhodou tohoto řešení je ukrytí předmětů nejen ve viditelné části spektra, ale i v případě nasvícení ultrafialovým nebo infračerveným zářením. Obojí se dá použít pro vizualizaci předmětů pro vojenské účely. Jenže i systémy pro noční vidění tak mohou být ošáleny.

Už v roce 2017 zkoušeli izraelští vědci technologii, která byla sice principiálně podobná jako metoda s deskou neviditelnosti, ale šlo o zajímavější projekt, neboť v akci byl skutečný plášť, který uměl ukrýt osobu. I tento plášť ze speciálního optického materiálu byl schopný rozptýlit světlo pryč od daného objektu, čímž se v plášti ukrytý člověk stal neviditelným.

K čemu je to dobré

Na prvním místě je skutečně vojenský výzkum. Armádu zajímá nejen odklon světelných paprsků, ale i odklon tepla v případě použití termovize. Armáda ostatně podniká i jiné výzkumy. Příkladem jsou naopak brýle, který vidí skrz předměty, jak jsme o tom psali dříve. Ale technologie neviditelnosti by se dala použít i při zajištění civilní bezpečnosti, například při potřebě nenápadně sledovat určitý prostor, který má být chráněn. A je dobré si uvědomit, že by své použití našla neviditelnost i při různých průzkumech života zvířat, zvlášť těch, které se orientují více zrakem než čichem a sluchem. Nabízí se i řešení estetické, například maskování určitých ošklivých technologických prvků v přírodě.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47