Americké letectvo plánuje přepravovat vojáky a náklad vesmírem

 Letectví 
06. června 2021 10:59 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Letectvu při přepravě nákladu pomůže Elon Musk SpaceX
Americké letectvo nechce v budoucnu přepravovat svoje kargo pozemní cestou, nýbrž rychle vesmírem.

Program Rocket Cargo je prioritou služby, kterou chce letectvo začít rozvíjet během příštího roku. Výsledkem mají být nové trajektorie a způsoby létání s velkými raketami, schopnost přistávat s nimi prakticky kdekoliv a jen několik desítek minut dlouhá přeprava zásob, vybavení a možná i vojenských jednotek z USA na kterékoliv místo na světě.

Prsty v tom má zase Musk

Raketa by měla existující komerční design upravený pro účely letectva. Byla by schopna nést 100 tun nákladu a disponovala by vysouvací nákladní plošinou. Spíše než přistát s celou raketou na například nepřátelském území by podle prozatimního konceptu přistával jen menší modul. Díky tomu by byl samotný náklad přístupnější bez specializované vykládací technologie a možná by dokonce umožnil sjíždění vozidel z nákladového prostoru.

Letectvo začalo studovat tento koncept v roce 2020 a konzultuje jej se společností SpaceX Elona Muska. Podle všeho by letectvo v pohotovostním režimu udržovalo flotilu nákladních raket, z nichž každá by vycházela z komerčně vyvinutého systému SpaceX. To by znamenalo, že kargo rakety by mohly velmi rychle odstartovat ze zavedených vesmírných základen, jako je Vandenberg na západním pobřeží, Kennedyho vesmírné středisko na východním pobřeží, nebo dokonce z neobvyklého strohého místa, jako je narychlo přestavěné parkoviště nebo pole. V případě válečného konfliktu by americké síly v zahraničí mohly požádat o rychlé doplnění zásob prostřednictvím Rocket Cargo.

Jak by to fungovalo?

Poté, co by byl náklad umístěn do kapsle/modulu, raketa by odstartovala na nízkou oběžnou dráhu Země. Přes zónu pádu by se kapsle s nákladem oddělila a pomalu sestoupila do vytvořené přistávací zóny.

Letectvo říká, že Rocket Cargo nebude vyžadovat vývoj nového systému vypouštění do vesmíru, což je nákladný proces, který by přidal roky k vývoji systému. Místo toho chce služba použít stávající komerční raketu.

Hlavním uchazečem v komerční oblasti je kosmická loď SpaceX, která je nejvyvinutější lodí ze všech komerčních systémů pro vypouštění kosmických lodí. Navíc její nosnost je právě požadovaných 100 tun.

Budoucí nákladovou přepravu letectva tak tedy bude s největší pravděpodobností obstarávat Muskova loď Starship, která bude jen speciálně upravena pro potřeba amerických vzdušných sil. Dále čtěte: Rusko pracuje na zcela novém stíhacím letounu páté generace.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve