F-22 Raptor: Tajemná stíhačka, kterou si Američané nechávají jen pro sebe

 Letectví 
23. února 2023 08:00 / Mirka Malá
  16
📷
2 fotografie v galerii
F-22 má technologie, které jsou dodnes předmětem utajení Depositphotos
Stíhačky F-22 Raptor sestřelují z nebe jeden záhadný objekt za druhým. Nejprve to byl čínský balón a teď hned další záhadné objekty. A Raptory jsou na tuto práci to nejlepší. Stíhačky, které už nejsou nejmladší, mají zjevně svá tajemství, protože Američané je nikdy neprodaly do jiné země.

Co je tedy na Raptorech tak zázračného, že se o to Američané nechtějí s nikým podělit? F-22 Raptor je bezesporu světově nejschopnější stíhací letoun pro vzdušnou převahu. Jako stealth letadlo 5. generace má F-22 některé neuvěřitelné technologie ve vysoce ovladatelné nadzvukové platformě.

Ale musí být „zvláštní“ ještě v jiných parametrech. Pentagon jich sice koupil jen 186 kusů oproti plánovaným 750, zároveň ale prostřednictvím Kongresu zakázal prodej Raptorů do dalších zemí, a to se týká i samotného výrobce, kterým je známá firma Lockheed Martin. Takže v čem je ta velká záhada?

F-22 byla první stealth stíhačkou páté generace. Vyvinuta byla na konci devadesátých let minulého století a první stroje vstoupily do služby v roce 2005. Kombinuje pokročilou technologii, jako je fúze senzorů pro vytvoření vynikajícího situačního povědomí, je vysoce manévrovatelná a létá nadzvukovou rychlostí bez použití přídavných spalovacích zařízení. To, co dělá stroje F-22 skvělými v souboji, jsou schopnosti letadla vektorovat tah. Jeho dva motory mají na koncích speciálně navržené trysky, které se mohou pohybovat ve svislé rovině a přenášet tah letadla jedním směrem, i když letadlo míří jiným směrem, což umožňuje F-22 provádět působivou akrobacii a také využít extrémně vysoký úhel útoku. Létat může až ve výšce 20 kilometrů.

Stíhačky F-22 jsou také docela univerzální, pokud jde o výzbroj, kterou mohou nést. Pro bojové vzdušné hlídky mohou nést dvě střely vzduch-vzduch s tepelným naváděním AIM-9 Sidewinder a šest radarem naváděných střel AIM-120 AMRAAM. Pro blízkou leteckou podporu nebo mise přesného úderu může F-22 nést dvě velké bomby GBU-32 JDAM nebo osm menších bomb s malým průměrem, a to navíc k páru obou AIM-9 a AIM-120. A k tomu všemu má 20milimetrový kanón M61A2 se 480 náboji. Neméně důležité je, že F-22 může nést veškerou tuto munici ve svých třech vnitřních zbrojních šachtách, což znamená, že letadlo zůstává plně chráněno svojí stealth technologií.

Takže kde je to tajemství, kvůli kterému se F-22 Raptor nesmí prodat do zahraničí? Jde právě o technologii stealth, kterou v takové kvalitě nemají ani nejnovější stíhačky F-35, protože ty byly vyrobeny především s důrazem na nižší pořizovací náklady. A Američané logicky nechtějí, aby se tajemství tak dokonalé stealth technologie dostalo do jiných rukou.

F-22 Raptor je téměř zázračná stíhačka, která až dosud ale měla jednu velkou smůlu. Do služby totiž vstoupila v době, kdy takový stroj nebyl prakticky potřeba. Ale zdá se, že se karta pomalu obrací a Raptory dost možná jejich slavné dny teprve čekají. Na druhou stranu se Raptory nevyrábí už od roku 2011, takže mohou nastat problémy s náhradními díly. Američané ale každopádně mají v rukou stroj, který technologicky předběhl svoji dobu. A vzhledem ke stále se zhoršující globální situaci je možné, že si dají záležet, aby dvaadvacítky udrželi ve vzduchu co nejdéle.

Raptory tak potká podobný osud, jako bombardér F-117 Nighthawk, vůbec první letadlo s technologií stealth. Nighthawky byly už dlouhých 15 let v důchodu, když dostaly nový povolávací rozkaz. I stroje F-117 podléhaly za celou dobu svojí dlouhé existence silnému utajení kvůli technologiím, které obsahují a jež byly minimálně o několik desetiletí napřed. Stíhačky F-22 Raptor v důchodu samozřejmě ještě nejsou, ale dost možná jejich program zase trochu ožije.

Autorský článek, další zdroj: National World News

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod