Čína znovu chrastí zbraněmi: Vylepšuje svoje hypersonické střely, s novým motorem doletí ještě dál

 Vojenství 
22. února 2023 19:05 / Mirka Malá
  13
📷
1 fotografie v galerii
Čína tvrdí, že zásadně vylepšila pohon svých hypersonických střel Depositphotos
Čína znovu chrastí zbraněmi. Čínští inženýři totiž tvrdí, že svoje hypersonické střely, respektive jejich motory vylepšili natolik, že tyto "neviditelné" zbraně doletí až na dvojnásobnou vzdálenost.

Právě vývoje motorů jsou v poslední době tou hlavní veličinou prakticky ve všem, ať už jde o vojenské zbraně, nebo kosmická plavidla. Číňané tvrdí, že dokázali vylepšit motor pro svoji hypersonickou zbraň natolik, že výkon motoru nyní dosahuje účinosti téměř 80 procent.

Motor hypersonické střely využívá technologie tzv. dýchání vzduchu. Aby se zvýšila účinnost paliva, když střela dosáhne hypersonické rychlosti, vzduch se před vstupem do spalovací komory motoru zpomalí pod rychlost zvuku. Čínským vědcům se ale podařilo postavit prototyp motoru s převratnou palivovou účinností 79 procent. Tým dosáhl tohoto výkonu pomocí režimu podzvukového spalování během pozemního testu, který simuloval let rychlostí Mach 6, ale tuto zprávu publikovala čínská média v čele se South China Morning Post. Takže informaci logicky nelze ověřit.

Číňané tak údajně vylepšili ovládání pevného paliva, používaného k pohonu pohonného systému rakety. Použili borový prášek protlačený několika tryskami, které jsou schopny řídit chemické reakce. Proces údajně produkoval teplotu motoru více než 3000 stupňů, což je asi o 50 procent víc, než u standardního scramjetového motoru.

Čína tak nyní tvrdí, že má funkční hypersonickou střelu, která by mohla zničit americké letadlové lodě. Analytici ale zastávají názor, že čínská hypersonická raketa YJ-21 má jen odradit USA od případné intervence, pokud by se Čína rozhodla napadnout Tchaj-wan. Hypersonické střely tak určitě v budoucím válečném konfliktu, ať se odehraje kdekoliv, budou hrát obrovskou roli. A létat mají až rychlostí Mach 10. Navíc jsou velmi obratné, takže kombinace obrovské rychlosti a manévrovatelnosti znamená, že protiraketová obrana proti takovým střelám bude naprosto bezzubá.

Co je na dokonalosti čínské hypersonické střely pravdy, je nemožné říct. Zatím se tyto zbraně prakticky nepoužívají a bylo před časem Rusko, kdo vyslal vůbec první hypersonickou střelu v probíhajícím konfliktu, samozřejmě na Ukrajině. Na druhou stranu Spojené státy ve vývoji svých hypersonických zbraní docela zaspaly a v současné době vlastně žádnou ani nemají. Pouze se jim nedávno podařilo otestovat pohonný systém, který bude v budoucnu implementován do hypersonických střel.

Čína také pustila na sociální sítě ilustrace svého budoucího stíhacího letounu šesté generace s technologií stealth, která se podle odborníků až nápadně podobá zatím utajované americké stíhačce šesté generace. Kde se vzala ta podobnost? Dost možná jde znovu jen o způsob odstrašení a takovou stíhačku, která je bezocasá, ve skutečnosti nemají. Vlastně jí nemají ani Spojené státy. Firma Lockheed Martin sice před dávnými měsíci ukázala svůj koncept bezocasé stíhačky šesté generace X-44 MANTA, ale tento koncept se dál nerozvíjí, alespoň ne oficiálně. Vojenští analytici si ale myslí, že stíhačky šesté generace nebudou nijak významně jiné, než jsou ty páté generace, budou ale designovány s důrazem na mnohem vyšší dolet, a to s ohledem na očekávaný čínsko-americký válečný konflikt.

Autorský článek, další zdroj: South China Morning Post

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve