Rusko pracuje na zcela novém stíhacím letounu páté generace

 Letectví 
29. května 2021 09:19 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Po Su-57 půjde teprve o druhou ruskou stíhačku od konce studené války Depositphotos
Rusko údajně pracuje na zcela nové stíhačce páté generace. Má jít o lehký stíhač schopný létat rychleji než Mach 2.

Zatím nepojmenovaný stroj by pravděpodobně doplnil větší a těžší stíhačku Su-57  a používal by alespoň některé stejné součásti. Podle průmyslového zdroje prostřednictvím ruských státních médií RIA Novosti bude mít stíhačka páté generace jeden motor, omezený podpis radaru a zřejmě bude létat jak s posádkou, tak bezpilotně.

Stíhačka s neuvěřitelnými manévrovacími schopnostmi

Vektorování tahu stojí za faktem, že budoucí stíhačka bude disponovat skvělými manévrovacími schopnostmi. To vyžaduje použití rotujících výfukových trysek. Většina stíhaček může generovat tah pouze ve směru, ve kterém jsou trysky nasměrovány (ve stejné rovině jako nos letadla). Ale s tryskami pro vektorování tahu, což je specialitou Suchoje, může vyprodukovat tah v různých směrech. A to umožňuje neuvěřitelné manévrování.

Tato dovednost je při souboji velmi užitečná, protože piloti ji mohou využít k získání poziční výhody proti svým protivníkům. Vektorování tahu může také zkrátit vzletovou vzdálenost stíhače, protože umožňuje letadlu nasměrovat trysky mírně dolů.

RIA Novosti tvrdí, že nový stroj bude hypersonický, nejspíše půjde nad Mach 2. Analytik Rob Lee říká, že "stíhačka bude používat stejné turboventilátorové motory Izdeliye 30, které používá Suchoj na stíhačce Su-57. 18tunové tryskové letadlo s motory Izdeliye 30 bude tedy rychlejší než Mach 2, ale nebude rychlejší než Mach 5."

Bude mít jen jeden motor?

Z analýzy fotografie, která ukazuje nos nového stroje na stole ruského místopředsedy vlády Jurije Borisova, vyplývá, že nos stíhačky připomíná nos Su-57, ale s přívodem vzduchu namontovaným na bradě ve stylu americké F-16. To naznačuje, že záhadné letadlo používá jediný motor. Ale kdo ví.

Nová stíhačka zaplní důležitou mezeru v ruském stíhacím portfoliu. Dvě ruské konstrukční kanceláře pro stíhací letadla, Suchoj a Mikojan-Gurevič (MiG), soustředily své omezené zdroje po studené válce na vývoj dvoumotorových stíhaček. Ale jednomotorové stíhačky jsou také užitečné a mohly by se dobře prodávat i v zahraničí. Ruská verze amerických strojů by jistě byla levnější.

Nové letadlo Suchoj vstoupí do stále přeplněnější oblasti stíhaček, které mají debutovat v tomto desetiletí. USA plánují nasadit stíhačku další generace vzdušné dominance (NGAD), námořnictvo NGAD a novou víceúčelovou stíhačku (MR-X). Francie a Německo mezitím spolupracují na stíhačce FCAS a Británie vyvíjí stíhačku Tempest. Japonsko také staví nového stíhače s pomocí Lockheed Martin a Jižní Korea a Indonésie společně vyvíjejí stíhačku Boramae. Dále čtěte: Letecké katastrofy, které změnily letectví.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve