Podle analytiků je hackerskou velmocí Severní Korea

 PC a Mobily 
27. května 2021 16:00 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Severokorejci se stali kybernetickými piráty Depositphotos
Podle analytiků je Severní Korea, která má jaderné zbraně, na přední linii kybernetické války. Krade po světě miliardy dolarů a představuje nyní na kybernetickém poli jasnější a mnohem větší nebezpečí než její zakázané zbrojní programy.

Pchjongjang je vystaven několika mezinárodním sankcím za své programy atomových bomb a balistických raket, které zaznamenaly rychlý pokrok pod vedením severokorejského vůdce Kim Čong-una. Ale zatímco se světové diplomatické snažení soustřeďuje na severokorejské jaderné ambice, země tiše a stabilně buduje své kybernetické schopnosti a analytici tvrdí, že armáda tisíců dobře vycvičených hackerů je v porovnání s korejským zbraňovým harašením stejně či ještě více nebezpečná.

Severní Korea krade miliardy

"Severokorejský jaderný a vojenský program představuje dlouhodobou hrozbu, ale kybernetické hrozby jsou bezprostřední a reálné,“ uvedl Oh Il-seok, výzkumný pracovník Ústavu pro národní bezpečnostní strategii v Soulu.

Severokorejské schopnosti kybernetické války se poprvé dostaly do popředí v roce 2014, kdy totalitní režim stál za hackerskými útoky na společnost Sony Pictures Entertainment, které režim vedl jako pomstu za satirický film The Interview, který se vysmíval vůdci Kimovi. Útok vyústil ve zveřejnění několika filmů on-line a také se do éteru dostalo obrovské množství důvěrných dokumentů.

Od té doby je severokorejský režim obviňován z řady významných kybernetických útoků, a to včetně loupeže z bangladéšské centrální banky v hodnotě 81 milionů dolarů a globálního útoku ransomwaru WannaCry z roku 2017, který infikoval přibližně 300 000 počítačů ve 150 zemích světa. Pchjongjang samozřejmě svoji účast na těchto útocích a krádežích popřel.

Severní Korea jako hackerská velmoc

Ve své výroční zprávě o hodnocení hrozeb za rok 2021 Washington uznal, že Pchjongjang "pravděpodobně má odborné znalosti způsobující dočasné omezené narušení některých sítí kritické infrastruktury“ po celých Spojených státech. Kybernetický program Severní Koreje ředstavuje rostoucí špionážní hrozby, krádeže a útoky“, uvádí se v dokumentu z kanceláře ředitele národní zpravodajské služby.

Ta obvinila Pchjongjang z krádeže stovek milionů dolarů finančním institucím a burzám kryptoměn, "pravděpodobně k financování vládních priorit, jako je jaderný a raketový program," uvádí dokument.

Kybernetický program v Severní Koreji sahá přinejmenším do poloviny 90. let, kdy tehdejší vůdce Kim Čong-il údajně prohlásil, že všechny války v budoucích letech budou počítačovými válkami. Podle americké vojenské zprávy zveřejněné v červenci 2020 má Pchjongjang k dispozici 6 000 členů jednotky kybernetického boje známých jako Bureau 121, a to hned z několika zemí včetně Běloruska, Číny, Indie, Malajsie a Ruska.

Scott Jarkoff z firmy CrowdStrike zabývající se kybernetickou bezpečností je hodnotí velmi vysoko. "Jsou extrémně sofistikovaní, oddaní a schopní provádět pokročilé útoky.“

Většina státem placených hackerských skupin je používána hlavně pro špionážní účely, ale odborníci tvrdí, že Severní Korea se začala rovněž soustředit na finanční zisky z hackerské činnosti. Jarkoff říká, že "zlodějna je mnohem rychlejší a potenciálně lukrativnější než podnikání, zvláště pokud máte zkušené hackery.“

Únorová obžaloba USA obvinila tři Severokorejce z krádeže peněz a kryptoměny v hodnotě více než 1,3 miliardy dolarů finančním institucím a společnostem. Náměstek generálního prokurátora John Demers nazval severokorejské hackery "předními světovými bankovními lupiči." Dále čtěte: První světová síť s více uzly nás přivádí blíže k nepolapitelnému kvantovému internetu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve