Robotické kajty budou vyrábět energii na Marsu

 Technologie 
19. května 2021 09:47 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Kajty se budou jednou vznášet nad marťanským povrchem Depositphotos
První osadníci na Marsu se budou muset spoléhat na obnovitelnou energii, aby přežili, jinak se proroctví Elona Muska naplní mnohem dříve, než by se čekalo. Problém? Výroba obnovitelné energie na Marsu je technologicky náročná.

Vědci vysvětlují, že Mars přijímá pouze 43 procent slunečního světla a naše současná generace technologie solární energie dosahuje přibližně 40 procent účinnosti. Jaderná energie se v poslední době dostává do popředí, ale zase nemáme takové kosmické lodě, které by uvezly větrné turbíny, jaderné reaktory nebo tisíce solárních panelů. Všechno v souvislosti s Marsem musí být tedy maximálně efektivní a tak lehké, jak je jen možné.

Električtí draci

Vítr je jedním z mála věcí, ve kterých má Mars oproti Zemi výhodu, protože běžně velký vítr je tam přerušován silným větrem a prachovými bouřkami, které dosahují výšky až 8 kilometrů. Vědci z Delft University of Technology proto odhalili svůj ambiciózní plán pro výrobu energie na Marsu: robotické kajty. Roboti by tak ovládali gigantické elektrické draky.

"Mars má nižší atmosférický tlak než Země, což znamená menší sílu větru na povrchu. Ale navzdory nízké hustotě marťanské atmosféry jsou rychlosti větru dostatečně vysoké, aby byla větrná energie konkurenceschopná s jadernou energií, pokud jde o energii produkovanou na jednotku hmotnosti,“ píší univerzitní vědci.

Energie pro pět rodin

Drak, tedy kajt, o rozloze 50 metrů čtverečních je namontován jako součást řídicího montážního robota a celý systém váží asi jako motocykl střední váhy, a to včetně všeho, co drak potřebuje k neustálé změně směrů a letových drah. Podle vědců by tento systém mohl generovat přibližně 127 megawatthodin energie ročně, dost na to, aby napájel pět domácností tady na Zemi.

"Energetický systém draka je provozován ve střídavých fázích navíjení a generování energie. Při navíjení drak provádí manévry s bočním větrem, aby maximalizoval rychlost letu a tažnou sílu. Při navíjení se drak energie zbaví, aby se minimalizovala tažná síla a doba jeho zatažení. Nafukovací křídlo je ovládáno řídicí jednotkou draka. Tento zavěšený robot je pak zodpovědný za řízení kajtu a změnu úhlu náběhu, aby moduloval tažnou sílu,“ vysvětlují vědci.

Kajt také bude sluneční energii shromažďovat. Nakonec se na Mars pravděpodobně dostanou i solární panely, které budou speciální, aby zachycovaly sluneční energii z mnoha různých vlnových délek a budou mít také speciální povrch odpuzující prach.

Kajt i panely pak budou společně součástí komplexního energetického systému. A co víc, jedná se o velmi levné řešení. Dále čtěte: Ultrarychlé cestování vzduchem a vesmírem se blíží díky testu hypersonické detonace.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008