Je to tank, který plave jako loď, nebo člun, který střílí jako tank? Indonésie staví tankový člun

 Vojenství 
14. května 2021 06:45 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Indonésie představila zajímavou zbraň tankboat.com
Je to tank, který plave jako loď, nebo člun, který střílí jako tank? Indonéský nový tankový člun Antasena je prostě obojím.

Dlouho slibované hybridní vozidlo je schopné uhlídat mnohasetkilometrové pobřeží jen na jednu plynovou nádrž, což je zvlášť šikovné pro obranu země složené z tisíců ostrovů. Tankový člun může nést více než četu indonéských mariňáků a je vybaven tankovou věží, která poskytuje palebnou podporu.

Námořní testy se vydařily

Po letech vývoje tankový člun konečně zahájil 28. dubna námořní testy u pobřeží Banyuwangi, města ve východní Jávě naproti ostrovu Bali. Tankový člun je navržen s ohledem na jedinečnou indonéskou geografii. Země s 253 miliony obyvatel se skládá ze 17 508 ostrovů, přičemž pouze 6 000 z nich je obydlených. To představuje pětkrát větší pobřeží, než mají USA, které je potřeba hlídat. Indonésie totiž aktuálně čelí dvěma výzvám. Potřebuje vnější obranu, a pak se také musí vyrovnávat s pirátstvím, kdy syndikáty organizovaného zločinu využívající rozsáhlou síť ostrovů v zemi k úkrytu a pořádání útoků. 

Co všechno tankový člun umí

Podle indonéského ministerstva obrany, které plánuje koupit hned větší množství tohoto unikátního bojovníka, má loď katamaránový design, který jí dodává velký vnitřní objem, stabilitu na moři a mělký ponor. Ten umožňuje snadné vylodění indonéské námořní pěchoty. Tankový člun je určen k přepravě až 20 mariňáků (ačkoli některé zdroje uvádějí až 60).

Člun je vybaven dvěma motory MAN o výkonu 1 200 koní. To, díky čemu je tankový člun tak unikátní, je jeho tanková část. Věž je navržená tak, aby poskytovala palebnou podporu. Věž je vyzbrojena zbraní Cockerill 105 milimetrů. Zbraň je schopná střílet vysoce výbušné střely a protitankové střely a její 42stupňové převýšení jí dává schopnost střílet jako minomet o jako houfnice na cíle, které nejsou v přímém pohledu. Zbraň může dokonce vystřelit raketu, která dokáže zaútočit na tanky až na 5 kilometrů. Na palubě je také dálkově ovládaný kulomet ráže 7,62 milimetru.

Tato nová zajímavá kombinace tanku a člunu by mohla v indonéské armádě sloužit už od příštího roku, jak potvrdilo indonéské ministerstvo obrany. Dále čtěte: Americká armáda představila nové brýle pro noční vidění.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve