Nepovedený odchod amerických jednotek. Co byla nejzásadnější chyba a co bude nakonec rozsudkem smrti pro Afghánce?

 Vojenství 
06. září 2021 10:15 / Radek Panchartek
  0
📷
3 fotografie v galerii
Snímání biometrických údajů pomocí jednotky HIIDE Wikimedia Commons
Odchod amerických jednotek z Afghánistánu byl sice naplánovaný, ale provedení již mělo k dokonalosti daleko. Podle některých zdrojů na místě zůstaly skenery biometrických údajů.

Jak se to mohlo stát? Jaká rizika to přináší? Slabým místem každé sebelépe naplánované operace je nevyzpytatelný lidský faktor. Ten je zřejmě nejpravděpodobnějším důvodem tohoto selhání.

Jak bezpečně odejít

Pro stahování jednotek z oblasti platí přesná pravidla. Jako první se stahují nebojové složky, tedy ranění, civilisté, šifranti, zpravodajci a IT specialisté, týlové jednotky, lékaři a zdravotnický personál. Poslední odcházejí příslušníci bojových jednotek.

Při odchodu z oblasti je povinností každého příslušníka ozbrojených sil zabránit tomu, aby se výzbroj, výstroj a citlivé informace dostaly do rukou nepřítele. Ozbrojené síly na to mají zpracované postupy. Standardní i nouzové.

Nejdůležitější je spolehlivě zničit věci, které může nepřítel zneužít k dopadení nebo zabití dalších příslušníků vlastních jednotek nebo dalších osob, v nejhorším případě osob nezúčastněných a civilistů. Jedná se především o šifrovací kódy a spojovací prostředky, případně seznamy osob. Z tohoto hlediska je největším průšvihem stahování amerických jednotek z Afghánistánu ztráta skenerů biometrických údajů HIIDE. 

Ruční jednotky HIIDE (Handheld Interagency Identity Detection Equipment) jsou přístroje o rozměrech větší zrcadlovky, určené k pořizování databází biometrických údajů. Každá jednotka HIIDE má paměť na nejméně deset tisíc biometrických profilů sestávajících ze dvou skenů oční duhovky s velikostí 640 x 480 bodů, deseti otisků prstů v rozlišení 500 dpi, snímku obličeje a identifikačních údajů.

Vnitřní paměť je možné rozšířit nebo se dá napojit kabelem či bezdrátově na centrální databázi. Pomocí portů se k jednotce dají připojit další periferní zařízení jako čtečky pasů, myši, klávesnice, tiskárny. 

Američané HIIDE do Afgánistánu dovezli s ryze ušlechtilými úmysly. V boji proti terorismu se potýkali s problémy, vyplývajícími ze skutečnosti, že v této zemi neexistovala žádná reálná evidence obyvatel. Toho samozřejmě využíval jak Taliban, tak místní vykukové. 

Taliban pro infiltraci výcvikových středisek nebo nově budovaných jednotek afghánské amády. Místní vykukové například k tomu, že když potřebovali od Talibanu peníze, neváhali střílet po vojácích mezinárodních sil. Ale to jim nijak nebránilo zajít si na spojeneckou základnu kvůli lékařskému ošetření nebo pro potravinovou pomoc. 

Američané pořizovali denně stovky až tisíce biometrických záznamů. Postupně se do databáze dostávali na jedné straně příslušníci Talibanu, jejich podporovatelé, výrobci bomb a náboženští fanatici. Na druhé vlastní lidé a všichni spolupracovníci Američanů, bez ohledu na to, zda na základně myli okna, pracovali jako tlumočníci nebo odváželi odpad.

Co je největším rizikem

Celkem bylo od roku 2009 do Afghánistánu dopraveno kolem 7000 jednotek HIIDE. To neznamená, že tam byly všechny najednou. Minimálně třikrát (spíše čtyřikrát) proběhla generační obměna přístrojů. Část byla zřejmě odvezena nebo zničena. Takže není úplně jasné, kolik skenerů a v jakém stavu Taliban ukořistil. Každopádně vzhledem k možnostem každé jednotky HIIDE je i jediný kus nebezpečný. 

Mnohem důležitější než samotné přístroje jsou databáze vytvořené za léta používání. Dá se předpokládat, že centrální databáze sdílené s FBI, Interpolem a dalšími vládními organizecemi, mají dostatečnou ochranu proti hackerskému útoku. Ale i vnitřní kapacita každé jednotky může znamenat ohrožení, pokud ne rovnou rozsudek smrti pro tisíce lidí. 

Podle posledních zpráv z Kábulu vytvořil Taliban zvláštní jednotku nazvanou Al Išhá, jejímž úkolem je vyhledávat bývalé spolupracovníky americké armády a vraždit je. Příslušníci této jednotky údajně již začali provádět razie dům od domu.  

Pokud je pravda, že se Taliban zmocnil přístrojů i databází, budou následky pravděpodobně mnohem horší než ukořistění veškeré ostatní vojenské techniky. Před HIIDE se nikdo "neschová". Údaje jsou unikátní a okamžitě dostupné. 

Je možné, že v některých jednotkách zůstaly i biometrické údaje o amerických občanech, a to kvůli zajištění jejich vstupu na základnu. Ty by se mohly stát za úplatu předmětem zájmu některých zahraničních teroristických skupin, například Al Káidy, která je s Talibanem jedna ruka.

Se snímáním biometrických údajů se asi setkal každý, kdo si v poslední době vyřizoval nový občanský průkaz, cestoval do Spojených států nebo některých zemí Evropské unie. Jak vidno, jsou tato data dobrý sluha, například v boji proti zločinu, ale zlý pán ... v případě, že nějaký státní zaměstnanec něco "zanedbá" nebo "přehlédne". O tom, že by to mohlo být za nějakou "odměnu", raději nebudeme spekulovat.

Zdroje: Theintercept.com, HIIDE L-1 series 4 users manual, army.mil, defence.gov  

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít