Jak vybrat elektrickou koloběžku a nespálit se

 Auto-Moto 
15. srpna 2021 10:04 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pro ekologickou dopravu po městě jsou koloběžky skvělé Pixabay
Elektromobily jsou drahé a nedávají zatím smysl. Elektrokoloběžky si lze pořídit za asi deset tisíc korun. A my vám poradíme, jak si vybrat tu správnou.

Je jasné, že každý uživatel bude mít své priority, které musí při výběru zohlednit. Přesto je ale dobré svůj výběr založit i na pevných základech, totiž na technických faktech, ne na propagačních tvrzeních.

Motor

Mezi jednoznačně nejdůležitější data, která rozhodují o tom, jak budete s elektrickou koloběžkou spokojeni, patří výkon motoru. V prodeji jsou různé výrobky, které mají 250 W, 300 W, 350 W či 400 W. Více je lépe. Výkonnější motor může slibovat schopnost zdolat i některé kopce. Také signalizuje možnost větší životnosti, protože bude v běžném provozu zatěžován méně. Silnější motor se také lépe vypořádá s těžším nákladem. Patříte-li mezi uživatele, kteří se blíží k horní hranici nosnosti koloběžky, určitě bude výkonnější motor výhodou.

Akumulátor

Třebaže různí výrobci všelijak čarují s délkou dojezdu, tvrdá data jsou jednoznačně tím, podle čeho byste měli vybírat. Nejlevnější modely mají akumulátory s kapacitou kolem 5 Ah. Pak hodnota průběžně narůstá. Nenechte se proto zviklat tím, když některý výrobce udává u koloběžky s akumulátorem 10 Ah vyšší dojezd než výrobce u modelu s 15 Ah. Silnější akumulátor je jednoznačně lepší volbou. Zajímavou alternativou může být pro někoho model s výměnným akumulátorem. Znamená to možnost mít s sebou v batohu náhradní zdroj energie. Za takové řešení se sice připlatí, ale pro někoho může být výhodné. Při případné výměně se snažte poohlédnout po alternativním výrobci, jak jsme psali už dřív i pro akumulátory do notebooků.

Kola

Platí velmi jednoduché pravidlo. Čím větší kola, tím lépe z hlediska rychlosti i případného pohodlí. Zhoršuje se ale ovladatelnost pro nezkušené jezdce. Současně platí, že kola s duší trpí na časté defekty. Vedou se pak diskuse, zda jsou lepší kola bezdušová či perforovaná. Bezdušová také mohou mít defekt. Perforovaná nikoli, ale podle některých hůře pruží. Záleží ale i na celkovém odpružení koloběžky. V neposlední řadě také na tom, po jakém povrchu budete jezdit. Máte-li jasnou představu o obvyklých trasách, snadno se rozhodnete.

Osvětlení

Osvětlení by mělo být naprostou samozřejmostí každé koloběžky. Při jízdě za šera a za tmy patří i k povinné výbavě. Ne každá koloběžka má ale vyřešené brzdové světlo. Vybíráte-li novou, určitě se na tento bezpečnostní detail zaměřte. Jde sice o maličkost, ale může rozhodnout o tom, zda do vás někdo narazí, nebo ne.

Brzdy

Pozornost věnujte i použitým brzdám. Některé koloběžky mají jen jednoduché bubnové brzdy. Běžné jsou kotoučové a obvykle jsou kombinované s elektrickou brzdou. Některé koloběžky přibržďují z kopce motorem a tím rekuperují elektrickou energii zpět do akumulátoru. Pokud vám ale dojde proud, jen těžko se hnete z místa. Jiné umožňují dojet pomocí odrážení, ale rekuperaci nemají.

Zdroj: datart.cz, alza.cz.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve