Umělá inteligence už umí předpovědět, co bude zítra

 Technologie 
13. srpna 2021 11:12 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Umělá inteligence nepředpovídá budoucnost už jenom ve filmu 20th Century Fox
Už jsme mohli vidět na vlastní oči, jak by to asi mohlo fungovat. Pokud si tedy vzpomenete na kultovní film s Tomem Cruisem Minority Report. A dnes jde už o vážný experimentální program, který má umělou inteligenci naučit předpovídat budoucnost na několik dní dopředu.

Je to tak, americká armáda skutečně testuje experimentální síť umělé inteligence (AI), jejímž úkolem je identifikovat pravděpodobné budoucí události hodné pozornosti několik dní předtím, než k nim dojde. 

Systém GIDE už toho hodně umí

Experimentální program se nazývá Global Information Dominance Experiments (GIDE) a kombinuje data z celé řady zdrojů včetně satelitních snímků, zpravodajských zpráv, senzorů, kamer či radarů. Asi tak nějak podobně jako v seriálu Lovci zločinců. Cloud computing v tomto programu hraje důležitou roli, protože je třeba ukládat obrovské množství dat shromážděných z celého světa.

"GIDE ztělesňuje zásadní změnu v tom, jak používáme informace a data ke zvětšení prostoru pro rozhodování vůdců z taktické úrovně na strategickou úroveň. Nejen vojenským vůdcům, ale také našim civilním vůdcům,“ obhajoval program generál amerického letectva Glen D. VanHerck minulý týden na tiskové konferenci.

Smyslem je předvídat pohyby jiných národů s dostatečným předstihem, což znamená, že odstrašující prostředky a preventivní opatření mohou být zavedeny před začátkem bojů nebo před tím, než se nepřátelské akce budou moci rozjet. Kde AI skutečně může vojákům pomoci, je použití strojového učení k detekci a shromažďování všech těchto informací mnohem rychlejší, než to dokáží lidští pracovníci.

"Data existují,“ řekl VanHerck. „Dáváme je do cloudu, kde se na ně dívá strojové učení a umělá inteligence. A zpracovávají je opravdu rychle a poskytují je osobám s rozhodovací pravomocí, což nazývám rozhodovací nadřazenost. To nám dává dny pokročilého varování a schopnosti reagovat. Nyní data vyhodnocujeme během několika minut nebo téměř v reálném čase.“

Může být systém zneužit proti civilistům?

VanHerck zdůrazňuje, že lidé stále dělají všechna rozhodnutí na základě údajů, které produkují systémy strojového učení a že vyvíjená AI pravděpodobně zajistí deeskalaci nebezpečných situací.

"Možnost vidět dny dopředu vytváří prostor pro rozhodování,“ řekl VanHerck. To je pochopitelné. Možná, že samotný GIDE není úplně tím pravým nebezpečím pro civilisty, jako spíše ono obrovské shromažďování neskutečně velkých dat všecho druhu. A protože na konci každého procesu vždy stojí člověk, je jistě GIDE do budoucna potenciálně zneužitelný i pro jiné než vojenské účely. Jako to ostatně právě seriál Lovci zločinců poměrně výmluvně naznačil. Dále čtěte: Toto je nejmenší implantovatelný čip na světě. Sloužit má především v medicíně.

Zdroj: Defence.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum