Podvodní americké drony budou dělat černou práci za ponorky

 Vojenství 
25. srpna 2021 15:28 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Staré drony už jsou zastaralé US NAVY (MC2 Blake Midnight)
Americké námořnictvo bude nahrazovat malé podvodní drony, které chrání americké ponorky. Drony mimo jiné dokáží vyhledat v oceánských vodách miny. Ty budoucí ale budou mít o dost jiné poslání.

Podobné systémy, kterými americké námořnictvo disponuje, jsou totiž už zastaralé, i když jich existuje hned několik. Některé byly vyráběny už v devadesátých letech minulého století. Kromě toho, že technologie za ta desetiletí značně pokročily, chce námořnictvo drony, které by mohlo v tichosti vypouštět z torpédových komor ponorek.

Nové drony by měly umět prozkoumat i pobřeží

Přestože starší drony dosahují svých limitů, námořnictvo pokračuje ve vývoji nových senzorů, softwaru pro rozpoznávání cílů a dalších věcí, kterými by chtělo starší drony inovovat. Malý systém UUV Lionfish a střední UUV Viperfish, které mají nahradit tři starší programy, by měly být připraveny nahradit své předchůdce v příštích dvou až třech letech.

Mezi inovacemi budoucích podvodních dronů budou rozhodně lepší sonary a kamery pro jasnější snímky potenciálních hrozeb ve vodě, pomocníci pro automatické rozpoznávání cílů, software pro autonomii, aby se UUV mohl vrátit zpět k potenciálnímu bodu zájmu a poskytnout další snímky pro zpracování.

Podvodní špioni se pustí do práce už za pár let

Zdá se, že kromě vyhledávání min budou nové drony především vybaveny systémy na automatické rozpoznávání cílů a umělou inteligencí se strojovým učením. Budou tedy hlavně fungovat jako podvodní špioni. Do práce by se měly pustit nejpozději do roku 2025.

V současné době to ale není jen americké námořnictvo, kdo se zajímá o vývoj nových podvodních dronů. Vyvíjí je i další armády, především ty ruské, čínské francouzské a britské. Zatímco podvodní drony dosud skutečně sloužily především jako vyhledávače min, popřípadě byly schopny zkontrolovat trup ponorky, v budoucnu tomu bude jinak.

Hlavní prioritou bude zpravodajská činnost, průzkum a dokonce i podmořské války. Navíc mohou být i dobrým obranným prostředkem. Autonomní podvodní drony mohou hlídkovat pod vodou u pobřeží svého domovského státu. Je to levnější, než kdyby pobřeží chránily ponorky. Jisté analýzy dokonce uvádějí, že data, které drony budou schopny v reálném čase poskytovat, budou mnohem lepší než data z ponorek s posádkami. Dále čtěte: Čína staví dvě nová pole s 230 sily pro jaderné rakety, jež jsou schopné zasáhnout Ameriku.

Zdroj: Defence News.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008