Čína staví dvě nová pole s 230 sily pro jaderné rakety, jež jsou schopné zasáhnout Ameriku

 Vojenství 
09. srpna 2021 14:27 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Číňané sila naplní těmito děsivými jadernými raketami Depositphotos
Američtí experti potvrdili, že identifikovali novou oblast sil pro mezikontinentální balistické střely (ICBM) v čínské provincii Sin-ťiang na západě země.

Jde o stejnou provincii, ve které nedávno satelity objevily rozestavěnou ohromnou tajemnou leteckou základnu, přirovnávanou k legendární americké Oblasti 51. Detaily zde.

Jaderná sila budou zřejmě přibývat

Dvě nově nalezená pole se sily nejsou první, která byla díky satelitnímu snímkování nalezena a předpokladádá se, že budou objevena další. První pole se nacházelo v blízkosti města Jü-men v provincii Kan-su dále na jihovýchodě a zdá se, že na něm bude asi 120 raketových sil. Očekává se, že druhé pole bude o něco menší a pojme 110 sil. Jedná se o velmi významné rozšíření sil pro balistické, tedy jaderné střely, protože v minulosti Čína disponovala si dvaceti sily.

Čínský jaderný arzenál byl dlouhodobě nižší než ty americké a ruské. V posledních letech se ale z Číny stává doslova celosvětový strašák a tato země reálně stupňuje celosvětové napětí.

Čínský pozemní arzenál ICBM

Naproti tomu USA používají výhradně rakety na bázi sil, zatímco Severní Korea a Indie používají výhradně mobilní nosné rakety. Pouze Rusko také používá kombinaci silových a pozemních ICBM. Díky silům jsou ale rakety odolnější, protože jsou uloženy pod zemí, ale mohou být zranitelnější, neboť jejich místa jsou pevná a nelze je přesouvat. Jedinou čínskou raketou ICBM střílenou ze sil je DF-5, ty jsou ale doplněny mnohem novějšími raketami pro mobilní odpal, konkrétně DF-31 a DF-41, kterých zřejmě mají Číněné téměř sto kusů.

Není zatím jasné, zda nová sila pojmou DF-5, pravděpodobně v nějaké nové variantě, nebo zda Čína do nich nasadí zcela novou třídu raket. Čína se ale také chystá modernizovat svůj námořní jaderný program uvedením ponorky nesoucí balistické střely třídy 094A a vývojem jejího nástupce typu 096, o kterém se spekuluje, že je nejtišší ponorkou na světě. Souběžně s vývojem nových ponorek proběhl i vývoj nové střely JL-3, která má odhadovaný dolet mezi 10 000 a 12 000 km.

Čínská sila ICBM jsou považována za hlavní cíl potenciálního západního útoku na tuto zemi, přičemž USA údajně vyvíjí svůj úžasný mezikontinentální stealth bombardér B-21 speciálně pro jejich neutralizaci. Pentagon také údajně uvažoval o vývoji stíhače s dlouhým doletem určeným zejména pro dosažení těch oblastí západní Číny, kde jsou sila umístěna, a který by létal jako doprovod pro B-21. Jedná se o jeden z nejlépe bráněných cílů na světě a je mnohem obtížnější ho dosáhnout než cíle na východním pobřeží Číny. Rozšíření silového raketového arzenálu, souběžně s modernizací doprovodných obran, zkomplikuje americký první úder k neutralizaci čínských raketových sil.

Číňané rovněž investují do systému včasného varování a navíc byli první, kdo nasadil pozemní hypersonickou zbraň s raketou DF-17,  která se umí vyhnout obranným systémům jiných zemí. Navíc se doslova přes noc stává jadernou velmocí a tím i zemí, která fakticky ohrožuje celý svět. Dále čtěte: Americké námořnictvo má nejpodivnější loď na světě.

Zdroj: Military Watch.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008