Mikrodrony imitující ptáky s mávajícími křídly budou sloužit v letectvu

 Vojenství 
20. července 2021 19:11 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Miniaturní dron bude platným špionem Airion Health LLC (volný zdroj foto)
Mikrodrony jsou technologií budoucnosti amerického letectva. Jsou opravdu maličké, mávají křídly jako opravdoví ptáci a mohou změnit cíl i během letu.

Mikrodrony dokáží napodobit let hmyzu nebo ptactva a jsou na velké technologické úrovni, aniž by potřebovaly nějaký vysoce výkonný počítač. Svou sílu miniaturní drony dokáží vyvinout díky polohovatelným a rychlostním profilům křídel.

Mikrodron jako špionážní nástroj

Touha amerického letectva mít ve výzbroji něco tak malého a šikovného je logická. Mikrodrony mohou být použity pro dohled v terénu nebo nad vojenskými základnami, ale především mohou vytyčit cíle pro velká letadla a střely. A to bude jejich hlavním cílem.

Mikro vzduchové vozidlo (MAV), jak letectvo svoji očekávanou novinku nazývá, bude ve své první funkční verzi vyvinuto už na začátku příštího roku.

Jak bude mikrodron fungovat

Mikrodron bude dálkově ovládán a bude tedy schopen měnit směr letu podle potřeb armády. Podle patentu bude dron disponovat šesti stupni letu, což znamená, že může měnit polohu dopředu nebo dozadu, nahoru nebo dolů a doleva nebo doprava.

V reálu to znamená, že takové malé drony mohou manévrovat do malých, těsných prostor, jako jsou například tunely, nebo budou prakticky neviditelné při průzkumu nepřátelských základen či bojových jednotek.

Bohužel zatím nebyla zveřejněna velikost ani hmotnost mikrodronu MAV, což by jistě byly velmi zajímavé údaje, ale MAV není vůbec první malý dron, který armáda chce mít ve své výzbroji.

V hledáčku je také malý ruční vysouvací robot, který by bezpečně například prohledal místnost nebo problematický venkovní prostor a vyhledal případné nepřátelské vojáky. Takový minirobot by podle dostupných informací vážil asi půl kila, takže by byl prakticky přenositelný v běžné výbavě každého vojáka. Dále čtěte: Izraelci našli způsob, jak udělat vojáky neviditelnými. Nezanechávají žádnou tepelnou stopu.

Zdroj info: Military.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008