Na světě je první ponorka, která umožní vojenský výsadek suchou nohou

 Vojenství 
30. května 2021 18:39 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Vojenská ponorka je pouhých 12 metrů dlouhá MSubs
Ponorka DCS je v podstatě miniaturní ponorka s přetlakovým trupem, lithium-iontovými bateriemi pro napájení, dvěma členy posádky a schopností převážet osm plně vyzbrojených členů jednotek SEAL.

Vojáci i posádka mohou nosit normální oblečení a normálně dýchat. Jakmile je ponorka na pozici, vojáci z jednotky SEAL se dostanou nad hladinu přes komoru v ponorce. A pokud se ponorka vynoří, pak se s trochou nadsázky dá říct, že vojáci vystoupí na pevninu suchou nohou.

Ponorky se mohou dobíjet z lodí a v budoucnu i z útočných ponorek

DCS je založena na britském modelu Nemesis. To znamená, že je 12 metrů dlouhá a potopit se může do hloubky sta metrů. Dosah ponorky na nabité baterie je okolo 110 kilometrů.

Ponorka má samozřejmě sonar pro sledování terénu a snímač protiopatření rádiových frekvencí, což znamená, že posádka DCS bude schopna detekovat nepřátelské válečné lodě na základě jejich radarových odrazů.

DCS je navržena tak, aby se mohla tzv. vyvážet v útrobách velkých vojenských lodí, kde si ponorka rovněž může dobít baterie. Budoucí verze budou mít schopnost vozit se a dobíjet z útočných ponorek jaderného pohonu třídy Virginie.

Proč miniponorka?

DCS je významnou posilou pro námořní války, zejména v oblastech na Středním východě,  Ruska, Číny a Severní Koreje. Například Čína má 15 000 kilometrů pobřeží, zatímco Severní Korea 2 500 kilometrů. A to znamená, že jednotky SEAL mají velký prostor díky miniponorce proklouznot nepozorovaně na pevninu.

Podle amerického námořnictva budou miniponorky DCS součástí nových změn a vojenských taktik námořnictva. Tim Hawkins, mluvčí amerického velitelství speciálních operací, prozradil, že „DSC je významným mezníkem výroby a vývoje a rovněž nových schopností nasazení jednotek SEAL."

Aktuálně je první ponorka DSC v testovacím provozu a námořnictvo by pvní plavidla chtělo postavit do služby během příštích dvanácti měsíců. Dále čtěte: Je to tank, který plave jako loď, nebo člun, který střílí jako tank? Indonésie staví tankový člun.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47