Na světě je první ponorka, která umožní vojenský výsadek suchou nohou

 Vojenství 
30. května 2021 18:39 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Vojenská ponorka je pouhých 12 metrů dlouhá MSubs
Ponorka DCS je v podstatě miniaturní ponorka s přetlakovým trupem, lithium-iontovými bateriemi pro napájení, dvěma členy posádky a schopností převážet osm plně vyzbrojených členů jednotek SEAL.

Vojáci i posádka mohou nosit normální oblečení a normálně dýchat. Jakmile je ponorka na pozici, vojáci z jednotky SEAL se dostanou nad hladinu přes komoru v ponorce. A pokud se ponorka vynoří, pak se s trochou nadsázky dá říct, že vojáci vystoupí na pevninu suchou nohou.

Ponorky se mohou dobíjet z lodí a v budoucnu i z útočných ponorek

DCS je založena na britském modelu Nemesis. To znamená, že je 12 metrů dlouhá a potopit se může do hloubky sta metrů. Dosah ponorky na nabité baterie je okolo 110 kilometrů.

Ponorka má samozřejmě sonar pro sledování terénu a snímač protiopatření rádiových frekvencí, což znamená, že posádka DCS bude schopna detekovat nepřátelské válečné lodě na základě jejich radarových odrazů.

DCS je navržena tak, aby se mohla tzv. vyvážet v útrobách velkých vojenských lodí, kde si ponorka rovněž může dobít baterie. Budoucí verze budou mít schopnost vozit se a dobíjet z útočných ponorek jaderného pohonu třídy Virginie.

Proč miniponorka?

DCS je významnou posilou pro námořní války, zejména v oblastech na Středním východě,  Ruska, Číny a Severní Koreje. Například Čína má 15 000 kilometrů pobřeží, zatímco Severní Korea 2 500 kilometrů. A to znamená, že jednotky SEAL mají velký prostor díky miniponorce proklouznot nepozorovaně na pevninu.

Podle amerického námořnictva budou miniponorky DCS součástí nových změn a vojenských taktik námořnictva. Tim Hawkins, mluvčí amerického velitelství speciálních operací, prozradil, že „DSC je významným mezníkem výroby a vývoje a rovněž nových schopností nasazení jednotek SEAL."

Aktuálně je první ponorka DSC v testovacím provozu a námořnictvo by pvní plavidla chtělo postavit do služby během příštích dvanácti měsíců. Dále čtěte: Je to tank, který plave jako loď, nebo člun, který střílí jako tank? Indonésie staví tankový člun.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím