Americká armáda staví nejmocnější laserovou zbraň na světě

 Vojenství 
01. března 2021 07:02 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Nový laser má být neuvěřitelně výkonný Dynetics
Americká armáda vyvíjí novou laserovou zbraň, která má být až třikrát výkonnější než její stávající laserové zbraně.

Americká armáda věří, že taktický ultrakrátký pulzní laser pro armádní platformy může pouze namířit laser na dron, aby jej poškodil a doslova usmažil jeho elektronická zařízení.

Laser s obrovskou energií ve zlomku vteřiny

Většina vojenských laserů jsou lasery s kontinuálními vlnami nebo ty, které pálí na cíl nepřetržitým paprskem energie. Lasery s kontinuálními vlnami fungují jako hořáky, ohřívají povrch cíle, řekněme létající dron, dokud se jeho část neroztaví, což způsobí aerodynamickou poruchu a havárii, nebo exploduje užitečné zatížení paliva nebo výbušniny.

Problém? Lasery s kontinuálními vlnami, často ve třídě kilowattů, se někdy musí několik sekund soustředit na jediný bod cíle, aby správně fungovaly.

Ultrakrátké pulzní lasery by však vyměnily dlouhý čas za pořádnou energii a vystřelily by 1terawattový, 200femtosekundový výbuch laserové energie. Jen pro přesnost, 1 terawatt je 1 bilion wattů, zatímco 1 femtosekunda odpovídá 1 kvadrilliontu sekundy.

Neutralizace hrozby třemi odlišnými způsoby

Na rozdíl od kontinuálních vlnových laserů systémy USPL mohou podle armády neutralizovat hrozby třemi odlišnými mechanismy.

Pokud zůstaneme u příkladu letícího dronu, tak ho může prakticky roztavit nebo oslepit jeho senzory generováním širokopásmového superkontinua nebo generovat lokalizované elektronické rušení používané k přetížení jeho vnitřní elektroniky.

Obzvláště zajímavá je poslední metoda neutralizace cíle, respektive dronu. Elektromagnetický puls (EMP) se obvykle považuje za vedlejší účinek jaderné detonace, což je proces, při kterém explodující jaderná bomba uvolňuje elektromagnetickou energii. Energie se hromadí v elektronických zařízeních poblíž výbuchu, zkratuje je a znemožňuje jejich provozuschopnost.

EMP v armádním laseru je proto velmi užitečný, protože může snadno zaručit sestřelení nepřátelských dronů. I když laser nespálí dostatek materiálu z dronu, aby nedošlo k jeho pádu, nebo pokud se dron spoléhá na senzory, které nemohou být oslepeny laserovým paprskem (GPS), může EMP dron úplně ochromit. Dále čtěte: Střely Harpoon se vracejí. Americké ponorky ponesou znovu protilodní rakety.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008