Nové japonské stíhačky budou mít přelomové technologie

 Vojenství 
22. prosince 2020 08:23 / Mirka Malá
  5
📷
2 fotografie v galerii
Nový japonský stíhací letoun bude disponovat mikrovlnnými zbraněmi Japan Ministry of Defense
Japonsko plánuje vývoj stíhaček nové generace. Zatím nepojmenovaný stroj bude určen především k sestřelení nepřátelských letadel, ale bude mít také schopnost zasáhnout pozemní cíle.

Stíhací letoun bude především obsahovat pokročilou technologii, kterou nemají ani americké stíhačky, včetně pilotní helmy ve stylu virtuální reality a mikrovlnné zbraně.

Jde o velký armádní projekt

Stíhačka bude podle Forbesu představena jako prototyp v roce 2024, přičemž první let by se měl uskutečnit v roce 2028 a plná výroba bude zahájena v roce 2031. Japonsko na projekt vynaloží 48 miliard dolarů, a to včetně nákladů na vývoj a výrobu asi 90 strojů.

Stíhačka, zatím známá jako F-X nebo F-3, nahradí v japonských službách starší stíhačku F-2, která je v podstatě větší a dražší verzí amerického stroje F-16 Fighting Falcon. Tato letadla, která byla vyvinuta v 90. letech, budou zralá na odchod do důchodu v období let 2030–40.

Mikrovlnnou zbraň dosud nikdo nemá

F-X bude v první řadě stroj pro vzdušnou převahu, ale bude mít určitou schopnost útočit i na pozemní cíle.

Forbes uvádí, že F-X bude obsahovat technologii, kterou dosud nemá žádný současný stíhací letoun, včetně možnosti dálkového ovládání dronů, displeje připevněného na helmu ve stylu VR a radaru, který může sloužit jako mikrovlnná zbraň k likvidaci nepřátelských raket.

Ačkoli radarové systémy dokáží již nějakou dobu poškozovat elektroniku a v horším případě i zabíjet vše živé, dosud radar jako takový nebyl pojímán coby zbraň. Mikrovlnná zbraň stíhaček F-X bude pravděpodobně jednou z funkcí radarového systému namontovaného na nose stroje, což pilotovi umožní stíhat nepřátelský letoun a zároveň ničit nepřátelské střely.

Stíhačka bude mít také schopnost vyměňovat si data s jinými americkými a japonskými silami, pravděpodobně prostřednictvím zabezpečeného systému přenosu dat Link 16. Bude mít také velkou vnitřní zbraňovou šachtu určenou k nošení šesti zbraní. Pro srovnání, F-22 Raptor může nést asi šest raket a bomb různých velikostí a F-35 Joint Strike Fighter čtyři. Dále čtěte: Budoucí čínský bombardér nebude tak silný, jak se Čína vychloubá.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008