Americké bojové drony Skyborg pohání umělá inteligence

 Vojenství 
19. prosince 2020 11:08 / Lukáš Bauer
  0
📷
2 fotografie v galerii
Nový americký dron bude sloužit jako podpora pilotovaných letadel Boeing
Americké zbrojařské společnosti Boeing a General Atomics a Kratos oznámily, že zahájí stavbu trojice prototypů bojových dronů, které budou poháněny umělou inteligencí. Stroj s názvem Skyborg je určený pro spolupráci s bojovými letouny během náročných operací. Pokročilá umělá inteligence, kterou bude vybaven, dokáže plně nahradit pilota.

Nový bojový dron Skyborg, který byl poprvé představen v březnu loňského roku, bude vybaven umělou inteligencí. Tento nový dron tak bude disponovat zcela autonomní řízením letu a boje Skyborg. Jedná se o propracovaný systém řízení bezpilotních bojových letounů UCAV (Unmanned Combat Air Vehicle).

Na projektu vývoje letounu typu loyal-wingman se podílely společnosti Boeing a General Atomics. Tento typ letounu je určen pro podporu vojenských pilotovaných letadel, kdežto letouny UCAV jsou určeny primárně pro samostatné vojenské operace.

Primárním úkolem Skyborgu bude datová podpora, která spočívá ve zpracování obrovského množství informací, jež přicházejí z nejrůznějších senzorů. Tento dokonalý vojenský pomocník, ale také zvládne nahradit roli zbraňového operátora nebo navigátora.

Rozpozná chování pilota

Systém Skyborg dokáže také velice rychle převzít kontrolu nad řízením v případě, že je pilot letu neschopen, naříklad pokud je zraněn v boji, v případě hypoxie, nebo se nachází v situaci, kdy se potřebuje maximálně soustředit na samotnou bojovou situaci. Jedná se o velice pokročilý systém, který je navržen tak, aby dokázal rozpoznat, v jak složité situaci se pilot stroje nachází a poskytnout mu včas svou pomoc. 

Podoba dronu je zatím neznámá

Jak budou přesně nové drony vypadat, není zatím jasné. Každá ze společností má však svou vlastní platformu, kterou může upravit pro nový dron. Všechny firmy mají také bohaté zkušenosti s vývojem výkonných vojenských dronů, jako například ATS v podání Boeingu, nebo stroj Avenger s obrovskou nosností, který vyrábí General Atomics. Dále čtěte: (Nový bojový dron bude pomáhat vojákům v boji ve městech).

Témata: Skyborg, armáda, operace, dron
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod