Nové snímky ukazují budoucnost amerických taktických jaderných zbraní

 Vojenství 
29. listopadu 2020 09:58 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Stíhačky trénují vypouštění jaderných bomb Sandia National Laboratories
Nové snímky ukazují budoucnost amerických taktických jaderných zbraní. Nová stíhačka F-35 na nich odhazuje novou jadernou zbraň B61-12.

Model B61-12 je nejnovější z dlouhé řady jaderných gravitačních bomb, které jsou navrženy tak, aby vyrazily na cíle na Zemi a dole vybuchly silou několika stovek až tisíců tun TNT.

Jaderný útok ze stíhačky

K jaderné válce nyní stačí něco tak "malého", jako je stíhací letoun. Už není potřeba žádných obrovských bombardérů. Na snímcích je stíhačka F-35 Joint Strike Fighter, která otevřela svůj pravý vnitřní prostor pro zbraně a vypustila bombu B61-12. Stroj letěl v poloze přímého a rovného přeletu.

3,6 metru dlouhá bomba o hmotnosti 374 kilogramů po vypuštění nejprve chvilku padala a poté se naklonila směrem k cíli. Dva raketové posilovače udržují rychlost, vyvolávají rotaci a stabilizují bombu za letu.

Jaderná bombička z velké rodiny

Rodina jaderných bomb B61 sahá až do 60. let minulého století. Bomby jsou označeny jako taktické jaderné zbraně, což znamená, že jsou obvykle vyhrazeny pro použití na bojištích proti cílům, jako jsou tanky, raketové jednotky, nebo vojenská velitelství, letiště, skladiště a taktické cíle.

Taktické jaderné zbraně mají obvykle nižší výbušnost než strategické jaderné zbraně přepravované na mezikontinentálních balistických raketách (ICBM), těžkých bombardérech a raketách na většině ponorek.

B61-12 vychází ze starší bomby B61, která je renovována tak, aby vydržela dalších 20 a více let. B61-12 má číselník, který pozemním posádkám umožňuje upravit výbušnou sílu bomby. Čtyři nastavení číselníku jsou 0,3 kilotun (300 tun TNT), 1,5 kt, 10 kt a 50 kt. Pro srovnání, výbuch v Bejrútu v roce 2020 se odhadoval na 300 až 400 tun TNT, zatímco atomová bomba svržená na Hirošimu byla asi 15 kilotun.

Na rozdíl od jiných bomb v americkém arzenálu postrádá B61-12 GPS naváděcí systém. Je to poměrně logické, protože strategické cíle jsou chráněny rušičkami GPS a Rusko nebo Severní Korea disponují mnoha systémy, které navigaci GPS znemožňují. Bomba proto místo toho používá interní navigační systém (INS) k určení své polohy vzhledem k cíli a má odhadovanou přesnost asi 30 metrů.

Přestože se B61-12 dá vystřelit ze stíhačky, tyto bomby ponesou i bombardéry B-2 Spirit, připravovaný bombardér B-21 Raider a stíhačky F-35, F-16 a F-15E Strike Eagle. Dále čtěte: Satelitní snímky naznačují, že Severní Korea trénuje kamikadze delfíny.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve